Tietoa mainostajalle ›

March 12, 2013

RAKENNUTTAJAN OIKEA KÄSI

Suunnittelimme talon rakentamista puoli vakavissamme vuoden verran. Kauhutarinat epäonnisista rakennustyömaista, jättimäiset budjetin ylitykset sekä kariutuneet parisuhteet eivät houkutelleet tarttumaan toimeen. Ja suurimpana peikkona täydellinen tietämättömyys rakentamisesta, vaikka kirvesmiehen tytär olenkin.

Ensimmäisenä tehtävänämme olikin hommata tiimiimme luottohenkilöt. Ihmiset, jotka olisivat projektissa meidän, rakentajien puolella. Eli ei muuta kuin puskaradio soimaan ja pääsuunnittelija hakuseen. Koska rakentajilla ei yleensä ole tietotaitoa rakennushankkeen vaatimista vastuista, laeista eikä tarvittavista suunnittelijoista, pääsuunnittelija käy läpi suunnitelmat ja niiden yhteensopivuuden, sekä vastaa rakentajan kysymyksiin. Toinen tärkeä pääsuunnittelijan tehtävä on toimia rakennusvalvonnan ja perheen välisenä linkkinä. Tässä tulee tarinan vinkki: hanki pätevä pääsuunnittelija jo mieluiten ennen projektiin ryhtymistä!

Toinen parhaimmista neuvoista rakennuttajataipaleemme alkupuolella oli, että älä luota keneenkään. Ja jos luotat, vaadi takuita luotollesi. Pyydä referenssejä, vertaile ja haastattele. Halvin ei välttämättä ole huonoin eikä kallein paras. Luottotiimiä kerätessä, raha ei kuitenkaan ollut tärkein vaikute. Emme siis kilpailuttaneet luottohenkilöitämme hinnan vaan suosituksien perusteella. Luottohenkilömme on ollut tähän mennessä kaiken luottamuksen arvoinen. Sanotaan häntä nyt sitten vaikka kummitädiksi.

(Kuva: Hay)
SHARE:

2 comments

  1. Aina ei ne suosituksetkaan välttämättä takaa mitään. Näin kävi meillä. Saimme urakoitsijasta suosituuksen talofirmalta ja neljältä muulta EPS-harkosta rakennuttaneelta . Ongelma vain on ilmeisesti ollut se, että urakoitsijalla on useita miehiä, joista meille sattui sellainen, jolla ei ole ammattiylpeyttä eikä motivaatiota.

    Mutta olet varmasti ihan oikeassa luottohenkilöiustä. Kunpa vain tietäisi ketkä ovat luottamuksen arvoisia.

    ReplyDelete
  2. Christa: tuo on kyllä niin totta. Vaikka tarkistaisi mielestään kaiken, kaikella mahdollisella tarkkuudella ja tiedolla, mihin vaan kykenee, näissä hommissa tuntuu olevan aina liian monta muuttujaa. Ainut mitä voi yrittää urakoiden suhteen tehdä on tarkista yrityksen luottoluokitus, vaatia sopimukseen, että urakan tekee sama henkilö/porukka, jota on suositeltu, vaatia alusta saakka sopimukseen urakkaraja ja sopimussakko tai palkata mestari kokopäiväseksi hoitamaan projektia. Yrityksillä ei tunnu olevan mitään pelissä. Aina voi vaihtaa firman nimeä, kun hommat menee puihin. Uuden firman takaa löytyy taas samat heput.

    Rakennusalalla on edelleen huono maine, ja syystäkin.. Me uhkumme vielä positiivista intoa projektissamme, mutta saa nähdä, milloin törmäämme ensimmäiseen ”ammattilaiseen”.

    ReplyDelete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig