Tietoa mainostajalle ›

June 7, 2013

VINKKI: BETONILATTIA

Betoni, yhdessä mustan ja vaalean puun kanssa on selkeästi ollut 2010-luvun trendi. Suomessa betonilattiat on totuttu yhdistämään kellaritiloihin sekä varastohalleihin, ei niinkään asuintiloihin. Nyt betonilattioita on alkanut ilmestyä ihan tavallistenkin tallaajien kotikoloihin. Suuren yleisön tietouteen betonilattiat nousivat viimeistään Tampereen asuntomessuilla. Asuntomessujen lattiat herättivät kiivasta keskustelua; toiset tykkäsivät, toiset eivät. Mielenkiintoisin vasta-argumentti oli mielestäni muutamaan otteeseen esille noussut tokaisu; betonilattia syö sukat! Pistää väkisinkin hymyilyttämään.

Lattioiden suhteen makuja on yhtä monia, kuin on ihmisiäkin. Toiset vannovat puulattioiden nimeen. Toiset eivät ikinä yhdistäisi puulattioita lattialämmityksen kanssa, jottei puu pääse lämmönvaikutuksesta käpristymään. Toisille parketti on laadun mittari. Toiset taas suosivat laminaattia sen kestävyyden ja kovuuden vuoksi. Joillekin taas laminaatti edustaa samaa, kuin vuokra-asuntojen linoleumit: liian muovista. Ekologiset korkkilattiat taas ovat suunnittelijoiden suosikkeja.. Kaikilla näillä materiaaleilla on hyvät ja huonot puolensa. Mieltymys ja käyttötarkoitus ratkaisevat kuitenkin, mihin lattiamateriaalin kukin kodissaan päätyy. Toki hintakin vaikuttaa, mutta kaikista yllä mainituista löytyy vaihtoehdot, jotka mahtuvat samaan keskiluokan hintakategoriaan.

Jostain syystä betonilattiat mielletään kalliiksi sisustusratkaisuiksi. Tämä ei ihan täysin pidä paikkaansa. Jokainen talo tarvitsee lattiavalun. Useimmat vain päällystävät valmiin lattiavalun jollain pintamateriaalilla, kuten parketilla tai laminaatilla. Siellä se betonilattia sitten makaa kaiken pintaroinan alla. Ihan pelkälle betonille lattiaa ei toki voi jättää. Betoni pölyää ja imee likaa ja kosteutta. Lisäksi betonin ominaisuuksiin kuuluu kuivuessaan halkeilu, ja näitä halkeamiskohtien määrää ja paikkaa on vaikea ennustaa.

Kuinka sitten tehdään edullinen betonilattia, joka täyttäisi myös ulkonäkövaatimukset? Yksinkertaisimmillaan kaava on seuraava:

Betonilattian valun hinta:

Lattiabetoni pumpattuna ja kuljetettuna n. 140 €/m3 + alv 24%
100m2 lattia-alaan menee 100 mm laatalla 10m3 betonia
(laskukaava 10m3 x 140€/m3 = 1400€ + alv = 1736€)

Lattiavalu kaatoineen A-luokka n. 5 €/m2 + alv 24%
(laskukaava lattia-ala 100m2: 100m2 x 5 €/m2 = 500€ + alv = 620€)

Tällöin 100m2 taloon lattiavalu betoneineen ja töineen maksaa noin 2356€
(Lattiavalun hinnassa huomioitava että betonipumpusta ylijäävä betoni noin 0,2-0,5m3 jätetään yleensä työmaalle. Jos ylijäämäbetonia ei saa jättää tontille veloitetaan lisäksi usein kaatopaikkamaksu.)

Lattiabetoni on laskettu oletuksena 100mm menekin mukaan, sillä vaikka laatta olisi suunniteltu 80mm vahvuiseksi niin yleensä betonia menee hiukan enemmän(90-100mm), koska pohja ei ole täysin tasainen, styroksit antavat vähän periksi, betonipumppuun jää aina hiukan betonia jne. 

Tämä on siis suurin piirtein se hinta, joka 100m2 talossa menee lattiavaluihin. Tämän summan päälle tulevat sitten lattiapäällysteistä koituvat kustannukset. Mikäli lattian meinaa jättää betonille lattian valuvaihe on toteutettava koneellisesti liippaamalla mahdollisimman tiiviiksi ja tasaiseksi. Lattian hionta, kiillotus ja pintakäsittely suoja-aineilla toteutetaan kun betonivalu on kuivanut 4-8 viikkoa valun jälkeen. Pintakäsittelyn voi toki tehdä itsekin, jolloin kustannukset ovat huomattavasti pienemmät.

Ammattilaisen tekemät pintakäsittelyt:

Betonin omalla värillä on n. 50 €/m2 + alv 24%. (Tällöin huomioitava, että lattian lopullista väriä ei voi ennustaa, vaan betonin oma väri vaikuttaa. Betoni voi olla mitä vain ruskean ja harmaan välillä)

Värikartan värisävyllä tai betonin harmaalla värisirotteella n. 56 €/m2 + alv 24%. (Harmaa värisirote, jos haluaa ”betonin sävyisen)

Valkoisella värisirotteella n. 60 €/m2 + alv 24%.

Mikäli haluaa täysin valkoisen betonilattian on käytettävä valkobetonia, jonka hinta on n. 420 €/m3 + alv 24%.

Työmaalla lattiat täytyy suojata erityisen hyvin, jottei betoni pääse ennen pintakäsittelyä imemään itseensä kosteutta. Näitä jälkiä on vaikea myöhemmin korjata, ellei pinnoita koko lattiaa. Tämä nostaa huomattavasti lattian hintaa.

Hinta lattiapinnoitteelle on noin 75€/m2 + alv 24% (ja seiniin 85€/m2 + alv 24%.) Tämä vaihtoehto sopii myös vanhoihin kohteisiin, joihin halutaan teettää ”betonilattia”.

Betonin halkeamisen ehkäisemiseksi betoniin voi sekoittaa halkeamisen estoainetta (50€/m3 betonia + arvonlisävero).

Yllä mainitut hinnat ovat pääkaupunkilisällä laskettuja ”noin” hintoja (keskiarvoja saamistamme tarjouksista, jotka antanevat osviittaa betonilattiaa harkitsevalle). Mikäli päädyt valitsemaan betonilattian, kannattaa kysellä suosituksia ja käydä katselemassa valmiita kohteita. Yllä oleva teksti perustuu täysin omaan tämänhetkiseen tietotasoomme betonilattian tekemisestä. Tapoja on varmsti muitakin, ja kustannukset edullisempa tai kalliimpia.

(Kuva: Isku)
SHARE:

20 comments

 1. Betonilattia on ihana! En saanut sitä meidän taloon mutta terassin saan jättää betonille <3

  ReplyDelete
 2. AnonymousJune 07, 2013

  Mitäs muovia se linoleum olikaan...?

  ReplyDelete
 3. Syhi: betoniterassi on oikein oiva vaihtoehto :)

  Anonyymi: Luonnonmateriaaleista valmistettu linoleumi on joidenkin mielestä kovin muovisen näköinen. Mielikuva syntynee perus grynderimateriaalein varustettujen vuokra- ja hitasasuntojen muovimatoista (vaikka nämä muovimatot ovatkin ihan oma tuoteryhmänsä). Korkkimattoja vaivaa vähän sama kirous. Huokoista linoleumia näkee myös pvc:llä päällystettynä. Sekös vasta muovista onkin ;)

  ReplyDelete
 4. Ihana uusi blogilöytö!

  Ihan kaikkia lattiat eivät vaadi betonia. Rossipohja eli hengittäväalapohja ei kaipaa betonia. Nykyäänhän sellaisia tehdään (valitettavan) vähän.

  Itse kyllä tykkään sekä betonilattioista että perinteisistä lautalattioista. Jään innolla odottamaan miten projektinne etenee :)

  ReplyDelete
 5. AnonymousJune 08, 2013

  Moi

  Kiva kun jaksat projektin keskellä nähdä vaivaa ja infota muita kiinnostuneita! Ei tuo betonilattia nyt mikään pahan hintainen ollutkaan, mielestäni tosi kiva, täytynee laittaa vaihtoehtojen listalle.

  ReplyDelete
 6. Mertsi: Mukavaa, kun löysit! Innolla odotamme myös, kuinka projektimme etenee. Tämä onkin aikamoinen opintomatka ;)

  Anonyymi: Betonilattia on tosiaan ihan kohtuu edullinen vaihtoehto, kun se "tehdään" jo valun yhteydessä.

  Näihin netissä jaettuihin infoihin kannattaa toki suhtautua hivenen lähdekriittisesti. Mekin jaamme tietoa ainoastaan oman näkemyksen ja olemattoman kokemuksemme mukaan. Asiantuntijuutemme kohdistuu tyystin eri kentille ;) Itse saimme suunnitteluvaiheessa muista blogeista arvokasta oppia ja toivomme, että kokemuksistamme on vastaavaa hyötyö myös muille rakentajille..

  Mukavaa kun kommentoitte!

  ReplyDelete
 7. Hei.
  Mahtava päästä kuulemaan enemmän suunnitelmianne. Tutulta näyttää suunnitelmat ainakin tähän mennessä ;) Meille myös tuli betonilattia n. puolet asunnosta. Parketti oli alkuperäinen suunnitelma, mutta kun miehen sain tavuteltua betoniin niin se oli menoa se.. Niin kuin sanoitkin on muitakin tapoja tehdä betonilattia. Meille tehtiin valuvaiheessa liippaus ja betonin pintaan laitettiin kuivasirote. Valun jälkeen betoni suojattiin märällä kankaalla ja muovilla n. viikon ajaksi jonka jälkeen lattia oli valmis. Lisäämme vielä ennen muuttoa vahan lattiaan, jotta se hylkii vielä paremmin likaa. Kustannuksen meille tulleella systeemillä on todella halvat n. puolet keskihintaisen parketin hinnasta. Nähtäväksi jää millainen lattia on käytössä. Ainahan kuitenkin betonilattia on helppo jälkeen päin peittää, jos kyllästyy tai se ei muuten miellytä. :) Tsemppiä raksaprojektiin! PS. Domukselta tuli meillekkin kalusteet ja vessaan mittatilaus meri allas. :)

  ReplyDelete
 8. AnonymousJune 08, 2013

  betoni pitää jälkihuoltaa valun jälkeen. jälkihuolto käsittää kastelua ja muovilla suojaamista jotta pinta ei halkile liian nopean kuivumisen johdosta (pinta kuivuu, sisältä velä märkä -> halkeilua)

  ReplyDelete
 9. Maiju: Avaamme suunnitelmiamme lisää, kunhan saamme varmistettua toimitussisältöjä.. Teidän toteutukset kuulostavat kovin paljon samoilta kuin omamme :)

  Anonyymi: Juurikin näin. Tuohon halkeiluun täytyy yrittää varautua jo etukäteen, varsinkin jos tulee listattomana.. Mikäli tilaa valun ja pinnan pakettina, tekijä vastanee lopputuloksesta. Betonin kanssa on vähän niin, että mikäli on märkää, on hyvä, mikäli on kuivaa on hyvä ;)

  ReplyDelete
 10. AnonymousJune 26, 2013

  Hei
  Uudessa kesätalossamme on nyt hiottu betonilattia. Mutta mikä sen päälle? Haluaisimme sen olevan sen näköinen kuin nyt, eli kauniin vaalean harmaan ja pienten kivien näkyvän vähän. Olisiko pölynsidonta/liotinainetta +vaal.harmaa betoluksia ja kenties vielä valkoista bigmenttiä mukaan?, hyvä idea. Onko kokemusta. Ei saisi kiiltää eikä olla muovisen näköinen.
  Talossa on lattialämmitys ja koko talo avointa tilaa. Pesuhuoneeseen tulee betonipinnoite.
  Myös talon etupuolelle valetaan petonille mihinkään jätetään istutusaukot ja iso tila kesäkalusteille. Mikä olisi hyvä betonivalu joka kestää ulkoilmaan paineet?
  Terv. Kesähouse 2013

  ReplyDelete
 11. hyvä blogi! liityn oitis lukijaksi. Varsinkin hintatiedot kiinnostivat, koska seuraava projekti on taas uuden rakentaminen.. Olen pinnoittanut useita betonilattioita ja linkistä voi katsoa yhden tavan tehdä toimiva ja komea betonipinta kotiin.
  http://katinkokeellisetremontit.blogspot.fi/2013/07/vinkkeja-betonin-pintakasittelyyn.html?showComment=1372701680101#c3261185209275260984

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, ja terveteloa lukijaksi! Otan sinut mitä lämpimimmin ja riemulla vastaan :) P.S. Kiitos itsellesi ihan loistavista vinkeistä: http://katinkokeellisetremontit.blogspot.fi

   Delete
 12. Kiitos hintatiedoista. Meilläkin olisi tarkoitus pistää betonilattiaa vähän joka paikkaan. Oletteko ajatelleet tehdä myös kylpyhuoneiden lattiat betonista?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on tulossa valu sekä viimeistely samalta tekijältä. Tämä antaa meille hieman "pelivaraa" pohtia, mihin kaikkiin tiloihin betonilattian lopulta haluamme. Kosteisiin tiloihin täytyy tehdä betonipinnoite vesieristeen päälle. Tämä on kustannuksiltaan hieman kalliimpaa. Toki myös laadukas klinkkeri maksaa. Valintoja, valintoja ;)

   Delete
 13. Voi kun olisi aikaa postata nopeammalla tahdilla näitä vinkkejä :) Eli olen tehnyt kolme kylppää ja yhden kylppärin lattian märkätilaan tarkoitetuilla tasoitteilla! Edukasta ja helppoa. Teen lähiaikoina niistä yhteenvedon!

  ReplyDelete
 14. AnonymousMay 11, 2015

  Moi!
  Ollaan rakentamassa ja yksi vaihtoehto olisi betonilattia alakertaan. Mitä mieleenpainuneita käyttökokemuksia lattiasta on? Itsellä tulee ehkä ensimmäisenä mieleen että lattialämmitys pitää olla ympäri vuoden päällä...?

  ReplyDelete
 15. Olen tehnyt monet betonilattiat omiin koteihini ja muillekin vuosien varrella. Betonilattiasta ei oikeastaan pahaa sanottavaa keksi. Se kestää kaiken ja ulkonäkökin vain paranee vanhetessaan. Lattia on todellakin lattialämmityksen kanssa ihanan lämmin talvella, mutta vastaavasti mukavan viileä kesäkuumalla.

  Betonipinta on helppo uudistaa tarvittaessa maaleilla ja lakoilla, mutta itse pidän eniten luonnollisen betonin klassisesta värikirjosta. Jos betoniin kyllästyy voi päälle asentaa uivan lattian parketista tai laminaatista. Kun sellaiset materiaalit ovat kuluneet kurjan näköisiksi, voi betonilattian aina ottaa esiin ja rakastua siihen uudestaan! Betonilattia on käytännössä ikuinen ja oikeastaan lähes ilmainen, koska se asennetaan usein rakenteellisista syistä joka tapauksessa.

  Betonin kanssa lattialämmitys toimii aina erinomaisesti ja betonin terminen massa toimii hyvin varaavana elementtinä luovuttaen lämpöä hitaasti ja tasaisesti. Puulattian ja sen alla olevan myös lämpöä eristävän askeläänieristeen kanssa lattialämmityksen paras lämmityshyöty jää saamatta. Lisäksi eri oikeusasteissa on käsitelty monta kuluttajariitaa pilalle kuivuneista narisevista ohutpuulattioista ja parketeista. Puu ei aina kestä lämmönvaihtelusta johtuvia rasituksia. Suomen talvessa voivat lämpötilavaihtelut olla useita kymmeniä asteita saman vuorokauden sisällä, kun talon lämmönlähde alkaa puskemaan pakkasen pudotessa, kuumaa vettä putkistoon, on puun fysiikka äärirajoilla ja halkeamia syntyy.

  Vesivahinko ei välttämättä ole iso katastrofi kodissa, jossa lattiapinta on betonia. Oikeastaan mikään muu materiaali ei kestäisi astianpesukoneen leviämistä lattialle. Jopa muovimatto joudutaan usein poistamaan, koska se estää rakenteiden kuivumisen. Betoni ei vedestä hätkähdä. Varsinkin perinteisesti silikaatilla käsitelty lattia on erittäin hyvin vettä hylkivä, mutta samalla hengittävä.

  Tässä nyt muutamia seikkoja jotka tulivat mieleen ihan omien kokemusten pohjalta.

  Terv. Kati // katinkokeellisetremontit

  ReplyDelete
 16. AnonymousMay 26, 2017

  Suoja-aineet eivät siis haittaa betonin kuivumista, kun ne noin pian saa laittaa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi,

   Mitä hitaammin betoni kuivuu, sen parempi. Silikaattikäsittely tosin ei muodosta varsinaista kalvoa.

   "Silikaattikäsittelyssä betonilattiaan imeytetään silikaattia, joka reagoi betonissa olevan kalsiumhydroksidin kanssa. Reaktion seurauksena lattiasta tulee tiiviimpi likaa ja nesteitä vastaan, pölyävyys vähenee ja kulutuskestävyys kasvaa" -Piimat Oy

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig