Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

July 31, 2013

PILVILINNA JOKA ROMAHTI


Mikä siinä on, että mitä yksinkertaisempi design, sitä kalliimpi hinta. Minä: "emme halua alumiinikehyksiä noihin liukuoviin" Myyjä: "kehyksettömät on sitten tonnin kalliimmat". Minä: "sattuisiko teillä olemaan kuution mallista ulkovalaisinta? Myyjä: "Juu, se maksaa sitten tonnin enemmän. Näitä esimerkkejä löytyy pilvin pimein, ja koko ajan lähestymme talon varustelussa niitä paljon parjattuja grynderimateriaaleja: perus sitä ja perus tätä.

Olemme käyttäneet talon suunnitteluun nyt vuoden päivät. Tuona aikana olemme palkanneet arkkitehdin, käyneet läpi viisi luonnoskierrosta, "kilpailuttaneet" talotoimittajia ja urakoitsijoita, saaneet rakennusluvan, aloittaneet rakennesuunnittelun ja LVIS-suunnitelmat ja nipistelleet budjettia. Muistan joskus menneinä vuosina ihmetelleeni asuntomessuilla esiteltyjä ratkaisuja. "Miksi tuokin on noin valittu ja eihän tuohonkaan ole juuri panostettu". No ei ole ei, kun ei niillä ihmisillä ole siihen varaa.

Pikkuhiljaa alkaa valkenemaan, että ei sieltä ihan sitä unelmataloa nouse. Se unelmien pilvilinna on jossain päiväunissa, ja hyvä niin. On ihanaa, kun on mistä haaveilla. Sillä aikaa, kun minä vielä haaveilin yksinkertaisista, neliön mallisista vessanpytyistä, M laskeskeli budjettia. Puff! - ja pilvilinnan perustukset romahtivat lopullisesti. "Pytyt tulevat sitten Byggmaxista!"
SHARE:

34 comments

 1. Tsemppiä! Tiedän tunteen oikein hyvin. Asiaa ei auta ollenkaa se, että pankki on kyllä syytämässä rahaa - itse täytyy pitä järki kädessä ja nyörit tiukalla. Olen silti päättänyt, että kohtuullisuuden rajoissa valitsen sellaiset pysyvät elementit, jotka haluan - siis sellaiset, joita on vaikea / työläs muuttaa myöhemmin (esim. arkkitehtuuriset ratkaisut, ikkunat, parketit, laatoitukset). Yritän pihistellä siellä, missä muutokset myöhemmin (kun rikastutaan salaperäisesti!) on mahdollisia, kuten kiintokalusteissa, hanoissa, sisustuksessa ylipäätään. Täytyykin yrittää nähdä unelmissaan jonnekin kauemmaksi, ehkä kymmenen tai jopa viidentoista vuoden päähän, ehkä koti silloin vihdoin alkaa näyttää pivilinnalta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me panostimme myös kaiken mahdollisen taloon (tilat, rakenteet tms.) tuo "sisus" muuttuu meidänkin elinaikanamme niin monta kertaa, että panostetaan siihen sitten, kun lottopallot osuvat omalle kohdalle ;) Toki olisimme saaneet varmasti oikein kelpo pakettiratkaisun edullisemmin, mutta kuten arkkitehtimme sanoi, tämä on siinä mielessä hyvinkin persoonallinen projekti, että kaikki tilat on suunniteltu (lue: arkkitehdillä ei ollut juuri sananvaltaa) juuri meidän tarpeiden, ja tavan olla ja elää mukaan (toki näin on varmasti lähes kaikkien rakentajien kohdalla)..

   Mahtavaa tämä kaikki kohtalotovereilta kantautuva "some-tuki" ;) Kiitos tsempistä ja siitä, että saamme seurata myös teidän loistavien suunnitelmien toteutumista!

   Delete
 2. Kuulostaa niin tutulta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lopputulos on kai tärkein, ja teillä sekä näyttää olevan just eikä melkein! T. Projektianne pitkään seurannut ;)

   Delete
 3. Todellakin, ihan samat kokemukset täälläkin! Ja miksi juuri tonni?! Aina se on tonnin enemmän :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo rakentajan tonni on minulle täysi mysteeri. Osaisikohan kukaan vääntämään minulle rautalangasta, miksi kaikki maksaa aina tonnin enemmän? Vai pyöristelläänkö tässä vaan rakentajan pennosia ;)

   Delete
 4. Juu, noin se just menee :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täytyy siis vaan mennä vihellellen mukana ja katsoa, mitä saadaan aikaiseksi :)

   Delete
 5. Hyvä kirjoitus. Tämä on niin totta!
  Niin ja sitten sitä miettii, että onko järkeä laittaa kalliita juttuja,jos saa vastaavaa halvemmalla. Minä ainakin olen niin innokas muuttamaan sisustusta, että kukaan ei pysy mukana ;) jos on halvempaa, niin helpommin voi muuttaa. Meillä tietysti ei tarvi olla kaikki esim. kovin kestäviä, kun on vain yksi lapsi talossa. Ymmärrän ihmisiä, joissa on vaikka iso perhe, että haluaa laittaa kestävää ja silloin helposti hinta nousee esim.keittiössä. Kaakeleita on kyllä tosi kauniita ja hinta on edullinen. Samoin lattiamateriaaleja. yms. Hanat, altaat yms. ne on kyllä hinnakkaita ja mitä kalliimpi niin monesti sen ihanampi ;)

  Meille rakennetaan neljättä ja viimeistä taloa ja täytyy sanoa, että meillä on ollut kaikenlaisia. Pari ns.unelmataloakin. Nyt tulee pieni, näppärä ja edullinen perustalo. Yhtä onnelisia ollaan oltu kaikissa.

  Tsemppiä kaikille rakentajille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja vielä, kun hintasoppaan lisätään kaikki makuasiat. Toisen mielestä voi tuntua hölmöltä sijoittaa johonkin ratkaisuun, kun halvemmallakin saisi lähes samanlaisen lopputuloksen. Toiset perustelevat valintojaan laadulla, mutta onko sen kallis hintalappu tae laadusta. Ei aina, ainakaan oman kokemukseni mukaan. Pieni, näppärä ja edullinen perustalo kuulostaa kyllä oivalta. Ja mitä olen teidn projektia seuraillut, niin oikein oivalta vaikuttaakin :)

   Delete
 6. Olen täysin samaa mieltä! Osui ja upposi. Tsemppiä paljon raksailuun ja uskon, että tuolla sisulla saatte kuitenkin melko lähellä unelmataloa olevan kodin :) Joskus vaan tulee niitä päiviä kun kaikki tuntuu romahtavan. Feel You!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teidän projekti on kyllä oikein huippu esimerkki siitä, mitä kaikkea sisulla ja omalla työllä voikaan saada aikaiseksi :) Respects!

   Delete
 7. Jep, näin se juuri menee! Me ollaan aika pitkälti saatu sitä mitä ollaan haluttukin miettimällä tarkasti materiaali-valintoja mutta monessa asiassa joutuu askartelemaan paljon itse. Hah, vessapyttyjä on tietty hieman haastavaa alkaa tekemään! :D Meidän (tai minun) kaikki toiveet ovat juuri noita tonnin tai useamman kalliimpia! Olen tehnyt hieman kompromisseja mutta yleisilme on säilynyt halutunlaisena, ollaan panostettu tärkeimpiin asioihin kuten esim. lattioihin eniten. Aika paljon aikaa ja voimia on vienyt kustomointi..jos haluaa hyvännäköisen joutuu näkemään paljon enemmän vaivaa - kuten sävyttämään, maalaamaan yms.
  Tsemppiä, toivotaan parasta mahdollista lopputulosta niillä keinoin jotka ovat mahdollisia! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikein sormet syyhyää, että pääsee rötväämään omalla työmaalla. Sisäjutut kun ovat kaikki meidän vastuulla niin valintoja kuin työ myöten. Edullisesti saa varmasti oikein kelvon näköistä, "tyylistä" tinkimättä. Tämä vaan vaatii vähän vaivaa ja viitseliäisyyttä ;)

   Delete
  2. Kyllä, sitä se juuri vaatii - turha kuvitella saavansa mitään valmiina... ! :D

   Delete
 8. Tuttua täälläkin kahden omakotitalon jäljiltä :) Tsemppiä rakentamiseen ja kompromisseihin!

  ReplyDelete
 9. No just näin! Kehyksiä yritämme mekin vältellä liukuovissa ja pöntöt tulevat seinäkiinnitteisinä. Monestä muusta joutuu kyllä tinkimään varmasti. On tämä raastavaa, mutta silti kuitenkin kivaa ja mielenkiintoista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me teimme kolmen sarakkeen lista: asiat, joista emme ole valmiita tinkimään, asiat, joista voimme tinkiä tai keksiä toisen ratkaisun, ja lopuksi asiat, jotka eivät loppujen lopuksi ole niin tärkeitä. Kaikistä helpointa on säästää juurikin sisustuksesta. Kiintokalusteisiinkin saa uppoamaan muutamasta tonnista äärettömyyteen.. Välillä tosiaan rasittaa, mutta ainakin minä nautin haasteista ;)

   Delete
 10. Ystäväpariskunta teki kivan liukuoven yläpyörästä ja mustasta vanerilevystä! Voisin kalastella kuvan ja liittää blogiini joskus.. Yläkiskot ja pylpyrän sai rautakaupasta ja levy löytyi jostain työpaikan jätelavalta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos taas kattiwatti oivasta vinkistä. Arvostamme kovasti näitä tee-se-itse-toteutuksia. Talostamme tulee löytymään varmasti jos jonkinlaista viritystä ;)

   Delete
 11. Tutulta kuulostaa! Ja yllätyksiä tulee vielä loppumetreilläkin. Täällä pähkäillään juuri kylpyhuonehanan kanssa, joka onkin liian matala vaikka korkea olikin, menee vaan käyttövipu malja-altaan taakse. Argh. Ja vähän lisäkuluja budjetista jota ei enää ole ..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä on Henri olut ihan mielettömän hienot suunnitelmat. Ja nyt kun "loppusuora" häämöttää, on hienoa nähdä myös upeat toteutukset.

   Me olemme panostaneet erityisesti juurikin tuohon suunnitteluun (jotta saisimme mahdollisimman hyvin huomioitua asioita jo rakenteissa ja rakennusvaiheessa sekä optimoitua kustannuksia), ja edetty projektissa aika hissukseen, mutta silti näyttää vahvasti siltä, että kaikesta suunnittelusta huolimatta esiin tupsahtelee juurikin tuollaisia vastahakoisia hanoja ;)

   Delete
 12. Niiiin just!
  Mullakin oil jossain vaiheessa rakentamista fiilis että kaikki menee just-niin-kuin-ei-suunniteltu.
  Hetki niitä kompromisseja sulatellessa meni. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkään en ole mikään mestari sulattelemaan kompromisseja.. Enkä todellakaan sulata sitä, että asiat eivät mene suunnitelmieni mukaan ;) Nämä ovat kuitenkin aika pikkujuttuja. Kyllä se on se perhe, joka tekee kodin, ei ne viimeisen päälle hiotut puitteet :)

   Delete
 13. Kuulostaapa kirjoituksesi taas niin tutulta. Juuri näin se menee. Mitä yksinkertaisempi design, sitä kalliimpi. Välillä sisustusratkaisuja miettiessä että jokaisen valinnan kohdalla se omasta mielestä yksinkertaisempi (=halvempi) oli aina kalliimpi, oli kyse esim. väristä, materiaalista tai muodosta. Yksi missä oikeasti säästettiin oli ne aiempaan kirjoitukseesi mainitsemani karmittomat ikkunat. Toki niissä on ollut hieman näpertämistä kun itse ollaan talo rakennettu, mutta euro säästöä kuitenkin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä onnistun valitsemaan aina kaikista vaihtoehdoista sen kalleimman. Olemme suunnitelleet toteuttavamme talon listattomana ja laskelmien mukaan tässä säästää jo useamman tonnin. Toki listattomuus vaati sitten aikalailla enemmän panostusta työn jälkeen, mutta jos itse tehdään itselle, niin miksei tehtäisi sitten huolella :)

   Delete
 14. Juuuuuuri näin. Eilen mietin, että se summa, mitä menee kaikkeen ei-niin-kovin-näkyvään on aivan valtava. Talosta on näkyvissä vasta perustukset ja rahaa on mennyt jo vaikka kuinka paljon. Ja noista "näkymättömistä" töistä on paha säästää - tai voi toki säästää, mutta esimerkiksi huonosti tehdyt perustukset ja pohjatyöt ovatkin myöhemmin hankalat elleivät mahdottomat tai ainakin superkalliit korjata. Että juu, sisäpuolesta joudutaan kyllä tinkimään.

  ReplyDelete
 15. Onneksi omilla valinnoillaan voi edes tuolla sisustuspuolella säästää. Eipä tähän hommaan olisi mitään rahkeita lähteä, jos kaikkeen lyötäisiin valmis hintalappu. Ainakin tässä tapauksesa ennemmin ostaisin sitten jonkun uudistuotantokohteen..

  ReplyDelete
 16. No näinpä. Yksinkertaistaminen maksaa. Hullua. Tsemppiä kovasti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos tsempistä! Täällä onkin tänään kehitelty mitä hurjempia suunnitelmia "yksinkertaisten" asioiden läpiviemiseksi ;)

   Delete
 17. Tähän asiaan mekin ollaan "törmätty". Niin ärsyttävää mutta ei voi minkään, jostain on vaan luovuttava, pörssi ei kestä kaikkea. Kaikenmaailman kiemuraa ja koukeroa kyllä saisi, mutta kun haluaisi yksinkertaista ja selkeää niin se sitten maksaa..

  Sain meidän arkkitehdiltä vinkin huultamattomista väliovista ja nyt olen sitten niin tykästynyt niihin. Messuilla oikein silmäilin niitä väliovia kunnolla ja vertailin huullettujen ovien kanssa. Suurimmaksi osaksi meille on tulossa liukuovia, mutta ne muutama ovi olisi kyllä kiva saada huultamattomana ja piilosaranoilla. Tai sitten nöyrryn perus laakaoviin..

  Tsemppiä valintoihin ja kivoja diy-juttuja teillä :)

  ReplyDelete
 18. Tämä taitaa olla niiden suurempien kompromissien (katon kaltevuus, talon väritys ja pintamateriaali, kerrokset etc.) lisäksi se toinen mikä hiertää eniten. Kun itselle tekee, niin haluaisi tietenkin vain "parasta" ;) Täytyy tyytyä siihen että parantelee varustetasoa sitten ajan kanssa, harkinnalla. Sitä ennen köyhän on vaan pakko yrittää ja näperrellä itse kaikkea mitä vaan voi!

  Onnea myös teille raksalle. Upea musta talo! (meillä kaava määrää vaalean julkisivun, siinäpä sitä valinnanvaraa ;)

  ReplyDelete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig