Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

August 31, 2013

SEINÄ BETONIELEMENTISTÄ

Vielä kun talo oli niin sanotusti piirustuspöydällä, kävimme erittäin hyviä neuvotteluja erään betonielementtitalotoimittajan kanssa. Arvio hinnasta nousi kuitenkin sen verran budjettimme yläpuolelle, että jouduimme luopuman tästä suunnitelmasta. Se, oliko tämä sitten oikea ratkaisu, jäänee  todennäköisesti loppuiäksemme arvoitukseksi.. Haluamme kuitenkin lähettää lämpimät kiitokset uskomattoman hyvästä myyntityöstä Potiuksen pojille. Saimme kaikkiin kysymyksiimme selkeät vastaukset ja uskomme, että yhteistyö olisi toiminut yhtä mutkattomasti jatkossakin. Vielä lisähuomautuksena tuohon "kalliimpaan hintaan" täytynee sanoa, että loppulaskun summaa ei todellisuudessa pysty laskentavaiheessa tietämään. On täysin mahdollista, että lopputulema olisi voinut olla myös valitsemaamme toteutustapaa edullisempi. Hinta-arvio perustui täysin urakoitsijamme laskelmiin.

Miksi sitten alun perin pohdimme betonielementtitaloa. Elementtitalossa on monia etuja. Ensimmäisenä tulee mieleen nopea pystytys. Toki rakennusaika ei juurikaan lyhene, sillä ennen pystystä täytyy suunnitelmien olla aika lailla valmiina, ja elementtien valmistus tehtaalla vie oman aikansa. Nopean pystytyksen etuna on lähinnä se, että talo saadaan nopeasti säältä suojaan tontilla. Toinen meitä suuresti viehättänyt ajatus oli se, että melkeinpä mitkä tahansa pinnat voidaan jättää betonille. Tässä säästänee myös tasoitus ja maalauskuluja, jotka kivitalossa on huomattavat.

Tästä pääsemmekin sitten yläpuolella olevaan kuvaan. Betonielementtitaloa emme saaneet, mutta tuosta betonielementtiseinästä emme halunneet luopua. Näinpä siis meille tulee kuin tuleekin yksi seinä elementtinä tehtaalta. Tämän seinän hahmottaminen on tuntunut olevan jotenkin erityisen vaikeaa kaikille urakointiin liittyville osapuolille, joten väänsimme suunnitelmasta rautalankaleiskan, josta asia toivottavasti hahmottunee.

a) Elementti tulee toimittaa kokonaisena (pintakäsittely pelkkä lakka).

b) Haluamme varmistaa vielä minkälaista "muottia" elementin valussa käytetään. Muottipinnan valinnalla voimme vaikuttaa seinän ulkonäköön.

c) Elementin korkeus matalalta puolelta välipohjaan, korkealta välipohjasta (+ 300 mm) yläkerran kaiteen korkeuteen (+ 1000 mm) ei kuitenkaan missään nimessä korkealta kohdalta kattoon saakka!

d) Takka-aukko tulee tehdä valmiiksi elementtiin oikean kokoisena. Takka voidaan sijoittaa paikoilleen olohuoneesta katsottuna elementin vasemmasta päädystä (päätyyn on tulossa myöhemmin tila takkapuille).

e) Takan neljä tulo- ja poistoilmaritilää tulisi mielellään sijoittaa seinän päätyyn ja taakse, mikäli mahdollista.

f) Portaat jäävät elementin ja makuuhuoneiden väliin umpinaisiksi.
SHARE:

6 comments

 1. Moi

  Oletteko ajatelleet että tuon tekisi harkkovalun yhteydessä ihan perus betonimuotilla? Puhdas valuseinät on niin kivoja ja meillekin on tulossa tunnelitakan ympärille muotilla tehty betonikuori. Siihen menee tosin vielä muutama kuukausi kun ollaan vasta kattotuolivaiheessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Tuo listassamme oleva b-kohta liittyy juurikin tähän. Täytyy keskustella tästä mahdollisuudesta tarkemmin urakoitsijan kanssa..

   Delete
 2. Moi! Miksi kaide jatkuu alas välipohjasta? Utelen vain siksi, että mietin, että jos siinä on jokin hyvä logiikka, niin pitäisi harkita itselleenkin vastaavaa :)

  Eee

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä on osaltaan sisustusarkkitehtuurinen asia ja toisaalta tuohon palkkiin saa piilotettua talotekniikkaa, joka kulkenee välipohjassa.

   Delete
 3. Mekin kävimme samaa keskustelua Potiuksen (ja Lujan ja VaBen ja...) kanssa, mutta sitten päädyimme tilaamaan elementit Saksasta. Ne ovat vähän erilaisia (betoniosa 20cm paksu), mutta hinta oli loppujen lopuksi sen verran halvempi, että saimme sen budjettiin mahtumaan. Saa nähdä millainen lopputulos tulee olemaan, toivottavasti hyvä :)
  Sami RintaWillasta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, että löysitte elementtitoimittajan! Saksasta tilatut betonielementit ei taida olla ihan se tyypillisen omakotitalorakentajan vaihtoehto.. Hienoa seurata blogistanne, kuinka homma etenee :) Kuinka muuten hoidatte saksan päähän tuon rakennesuunnittelun?

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig