Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

September 23, 2013

MISTÄ ON OMAT TALOT TEHTYMeillä karsiutui yksi talotoimittaja "loppukilpailusta" talomyyjän lauseen "näissä rakennusprojekteissa naiset voivat keskittyä siihen, mitä parhaiten osaavat: tapettien ja muiden sisustusmateriaalien valintaan" takia. Voitte uskoa, miten tämä särähti korvaan. Rakentajia on varmasti yhtä monia kuin on rakennuksiakin. Jokainen projekti on erilainen ja projektissa osallisena erilaisia ihmistyyppejä. Tuollainen stereotyyppinen jaottelu miesten ja naisten hommiin on aikansa elänyttä, varsinkin kun lauseen lausujana ei ollut meitä mitenkään huomattavasti vanhempi mieshenkilö. Tokaisussa oli elämänkokemusta meidän ja myyjän välissä maksimissaan kymmenisen vuotta.

Rakennuttajanaisena olen onneksi joutunut kohtaamaan yllättävän vähän ennakkoasenteita. Taikka sitten yhteistyökumppanimme ovat pystyneet pitämään mölyt mahassaan. Myönnän etten ole ehkä maailman välkyimmän näköinen ilmestys (ja näytän joidenkin silmissä ehkä ikäistäni nuoremmalta). En juuri meikkaa, pukeudun tennareihin ja sipaisen tukan useimmiten pikkumyynutturalle tai ponnarille. Kyselen kuitenkin paljon ja otan mielelläni selvää asioista. Ja ennen kaikkea olen pohjattoman kiinnostunut paljon muustakin, kuin tapeteista.

Emme ole menneet projektissamme sieltä, missä aita on matalin. Olisimme toki voineet jättää koko projektin "ammattilaisten" käsiin ja muuttaa jo jouluksi kotiin niin kuin meille joku talomyyjä viime keväänä lupaili. Standardiratkaisuilla tämä olisi kenties voinut olla teoriassa mahdollista: onhan näitä taloja rakennettu jo maailman sivu. Toisaalta silloin emme olisi edes lähteneet tähän projektiin. Olisimme seuranneet asunnonmyynti-ilmoituksia ja käyneet näytöissä katselemassa toisten valmiiksi suunnitelmia ratkaisuja. Unelmien talo olisi saattanut tupsahtaa eteen ihan odottamatta. Tai sitten ei. Odottelun ja sattuman varaan jättämisen sijaan käärimme kuitenkin hihat ja nyt näemme, kuinka unelma alkaa saamaan lihaa luidensa ympärille.

Ja pian pääsemme valitsemaan niitä tapetteja!

(kuvat: Elle Interiör)
SHARE:

19 comments

 1. Niin inhottavaa! :( Itsekin kohtasin sovinismia samanlaisessa tilanteessa. Emme valinneet ko. toimittajaa joka jutteli hyvinkin aliarvioivasti minulle! Olin pitkään vihainen, koska mistä sekään heppu olisi voinut tietää kuinka monta taloa olen omin käsin rakentanut. Siksihän niitä tapaamisia talotoimittajien kanssa on, että saa kysellä. Meillä sitäpaitsi mies on valinnut olohuoneen tapetin ja taas minä olen asentanut laminaattia, kiintokalusetita ym. ;)

  Jälkikäteen ajateltuna on ihan hullun hommaa rakentaa melkein koko talo itse kun naapuriin nousee pakettitaloja parissa kuukaudessa ja omaa taloa nyhrätään monta vuotta, MUTTA nyt meillä on millilleen sellainen koti kuin halusimme. Ja ennen kaikkea, se on itse tehty omin pikku kätösin <3

  Tsemppiä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sen verran tosiaan täytyy olla pelisilmää, että osaa katsoa muutakin kun niitä karvoja. Paras työnjako on se, että kaikki projektin osapuolet keskittyvät siihen, mitä parhaiten osaavat: yksi myymään taloja, toinen valitsemaa tapetteja ja kolmas naputtelemaan vasaralla. Sukupuolella näissä yllämainituissa hommissa ei sitten ole niin suurta merkitystä. Pääasia että tulosta syntyy ;)

   Delete
  2. Nimen omaan! Ja aina kannattaa yrittää vaikka ei ihan osaisikaan :)

   Delete
 2. Kyllä rakennusala on valitettavasti edelleen hyvin miehinen. Onneksi suurin osa raksa-alan myyjistä on alkanut ymmärtää, että nykyinen 3-kymppisten sukupolvi on hyvinkin tasa-arvoista ja naiset oikeasti valveutuneita, myös näissä raksajutuissa. Itse sain kokea mitätöintiä maaurakoitsijoiden taholta, vaikka urakoitsijat olivat hyvin pitkälti samaa ikäluokkaa kanssani. Sääliksi kävi heidän vaimojaan, kun kuulin että hekin parhaillaan rakentavat talojaan. Kuvauksesi rakennuttajanaisesta osui ja upposi. Samaistuin vahvasti kirjoitukseesi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Myönnän, että olen hetkittäin tyytynyt kuuntelemaan hiljaa vieressä, kun ukot läpisevät keskenään. Mutta sellaisissa tilanteissa, joissa olen kokenut tulleeni sukupuoleni takia aliarvioiduksi tarkoituksella, olen kyllä tokaissut takaisin välillä aika napakastikin. Liekö tuo saanut muuta aikaan, kun pirun hankalan maineen ;)

   Delete
 3. No pöh! Olipas hölmösti sanottu talomyyjältä. Minäkin olen kaiken maailman tytöttelyä kuullut ja kamalinta on ehkä se, että en jaksa edes reagoida siihen mitenkään. Olen jotenkin niin tottunut ja sulautunut siihen stereotypiseen naiskuvaan, jota monessa paikassa pusketaan esiin. Täytyy myöntää, että useamman kerran minäkin olen jo miettinyt, että sillä avaimet käteen-talolla olisimme päässeet paaaaljon helpommalla (ja ehkä vähän halvemmallakin) vaikka toisaalta on kyllä ihanaa, että omasta kodista tulee juuri sellainen kuin ollaan haaveiltu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On totta, että on helpompaa muuttaa omaa suhtautumistaan, kun muiden asenteita. Useimmiten on vaan parempi sulkea korvansa ja painaa tukka putkella eteenpäin. Eikä kuluttaa turhaa energiaa siihen, mitä muut itsestä ajattelevat :)

   Delete
 4. Yhteistyö on tosiaan hankalaa, jos lähtökohta on tuo!

  Meillä on hiukan ajautunut siihen, että mies vastaa remontin teknisestä puolesta ja minä siitä sisustuksesta. Mutta kyllä tuollainen tytöttely silti särähtäisi korvaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valitsimme pitkälti yhteistyökumppanit juurikin sen mukaan, kuinka yhteistyö heidän kanssaan toimi. Ja hyvinhän se on tähän mennessä toiminut. Kaikki tietävät oman roolinsa ja homma luistaa :)

   Meillä on vähän sellainen tilanne, että kumpikaan meistä ei ole aikaisemmin juuri ollut tuon rakentamisen teknisen puolen kanssa tekemisissä. Välillä olisi kyllä niin ihana heittäytyä vaan tuohon sisustusmaailmaan ja jättää muu päätöksenteko niille, jotka oikeasti asioista jotain tietävät.. ja samoilla linjoilla on myös tuo toinen m!

   Delete
 5. Huoh, olisi kyllä mullakin särähtäny korvaan - ja pahasti!
  Mutta näitä tapaa aina välillä, ikäväkseni on tullut huomattua että osa näistä herroista työskentelee rautakaupoissa. Ja saako sieltä nainen sitten palvelua..No ei.

  Mutta pidetään pintamme, ja tsemppiä raksalle! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, tuo "palvelu" rautakaupassa onkin sitten jo ihan oma lukunsa :)

   Kiitos tsempistä. Kyllä se talo sieltä nousee, munilla ja ilman!

   Delete
 6. Kyllä mäkin kohtasin talomyyjien kanssa rouvittelua ja sellaista asennetta, että siinä vaiheessa kun ruvettiin puhumaan keittiöstä tai kodinhoitohuoneesta, katse kääntyi ekaa kertaa minun puoleeni.

  Kaikkein paras on kuitenkin ollut se, kun uuden vakuutusyhtiön setä kirjasi tietojamme ylös ja yhteystietojen kohdalla katsahti minuun: "Onko _sinulla_ oma puhelin?" :D Se oli niin absurdia ja älytöntä, että ei voinut muuta kuin nauraa oven ulkopuolella.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt kyllä tuli kyyneleet silmiin, kun alkoi niin naurattaa :D Kiitos mahtavasta kommentista! Tuon jälkeen kyllä kaiken maailman tytöttelyt tuntuvat ihan pikku-pikku-kiusoittelulta. Voihan tasa-arvo!

   Delete
 7. Mä oon just se nainen joka mieluiten valitsee niitä sisustusjuttuja, mutta kyllä tuo siltikin mun korvaan särähtää! Hyvä myyjä osaa asettaa sanansa ilman mitään oletuksia, raksa-alalla valitettavasti kuulee niitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri näin. Mikä tahansa rooli on hyvä, kunhan se on itsensä valitsema eikä ulkoapäin istutettu :)

   Delete
 8. Kirjoittelin samasta aiheesta suurinpiirtein vuosi sitten kun olin aika tyrmistynyt millaisia ennakkoasenteita joillan ihmisillä vielä tänä päivänä on. Täällä omasta kokemuksestani http://kotilato.blogspot.fi/2012/09/mielenkiintoinen-myyntitaktiikka.html . On kyllä aivan käsittämätöntä, että varsinkin myyntityötä tekevä ihminen aliarvioi/dissaa potentiaalista asiakastaan. Valitettavasti monet heistä eivät varmasti edes ymmärrä miksi kauppoihin ei päästy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ystäväni oli vastaavanlaisessa tilanteessa kylpyhuoneremonttia tehdessään. Kaupassa kyseltiin, että onko pikkurouva tullut katselemaan, ja samaan hengenvetoon lisättiin, että pitäisiköhän kuitenkin noiden valintojen kanssa odottaa, että isäntäkin pääsisi paikalle päätöksiä tekemään ("pikkurouva"on ihan itsenäinen neiti-ihminen)..

   Delete
 9. Mun on pakko tuoda tähän vielä oma kokemukseni erään talomyyjän tapaamisesta. Myyjä kertoi meille, että heidän toimitukseensa kuuluu aina maalämpöpumppu, ja naureskeli sitten, että "se asennetaan sitten kaikkein pienimpiinkin malleihin, joissa se ei ole ollenkaan kustannustehokas. Säästyypä rakentajalta valitsemisen vaiva!" Eipä tullut kovin luotettava ja asiakkaan etuja ajava kuva tuosta myyjästä, emmekä hänen kanssaan kauppoihin päätyneetkään. Jotkut eivät vain ymmärrä, mitä ja mihin sävyyn asiakkaalle voi puhua ja miten taas ei!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä särähti joka kerta korviin, kun myyntipuhe alkoi fraasilla "meillä on markkinoiden paras tuote". Meitä kiinnosti oikeasti enemmän, miksi juuri tämä tuote olisi meille paras kaikista muista markkinoiden parhaista tuotteista. Ja täytyy myöntää, että paras "tuote" oli myyjällä, jonka kanssa löytyi heti yhteinen sävel!

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig