Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

September 13, 2013

TOIMIVA KEITTIÖ

1 2 3

Suunnitelmia voisi hioa hamaan hautaan saakka, mutta niinhän se on, kun teemme itsellemme, haluamme parhaan mahdollisen lopputuloksen ja se jos mikä aiheuttaa asioiden venkslaamista suuntaan jos toiseen. Olemme pähkäilleet hiljaa mielessämme keittiösuunnitelmaamme. Koska kaikkeen voi vielä vaikuttaa (mutta kaikkea ei voi saada), menee pää vähemmästäkin pyörälle. Silloin kun iskee jumi, on aika pyytää apua. Olemme saaneet sieltä ruudun takaa monen monia korvaamattoman arvokkaita vinkkejä. Nyt pyydämme teidän näkemyksiä toimivasta keittiöstä. Mitäpä sanotte?

Vaihtoehto A: liesi saarekkeessa, vesipiste vastapäätä seinänpuolella

+ Toiminnallisuus: liesi, vesipiste ja jääkääppi on lähekkäin samassa "toimintakolmiossa"
+ Kokkaillessa näkyvyys takkaan, ikkunoihin, olohuoneeseen, ruokailutilaan
+ Saarekkeeseen integroitava, tasosta nouseva liesituuletin (ei peitä näkyvyyttä eikä siihen kolhi päätänsä
- Metrin leveä liesi (induktio + kaasu)  haukkaa ison osan saarekkeesta (240 x 100)
- Apupöytä/tarjoilupöytä yhdessä lieden kanssa
- Vesipiste ja liesi eivät ole vierekkäin
Vaihtoehto B: vesipiste ja liesi seinänpuolella, tyhjä saareke

+ Liesi ja vesipiste vierekkäin
+ Saarekkeessa paljon pöytätilaa
+ Tyhjä keittiönseinä saisi "ryhtiä" yksinkertaisesta liesituulettimesta lieden yläpuolella
+ Keittiötoiminnot selkeästi omalla puolellaan seinän vieressä
- Kokkaillessa ei näkyvyyttä takkaan, ikkunoihin, olohuoneeseen, ruokailutilaan
- Vesipiste "karkaa" kauaksi jääkaapista (etäisyys kolmisen metriä)
- Saarekkeessa ei jalkatilaa baarijakkaroille, ellei ota yhtä kaappirivistöä pois. Jääkö saarekkeen käyttö tuolloin tarpeeksi aktiiviseksi?

Vaihtoehto C: vesipiste saarekkeessa, liesi vastapäätä seinänpuolella

+ Toiminnallisuus: liesi, vesipiste ja jääkääppi on lähekkäin samassa "toimintakolmiossa"
+ Tyhjä keittiönseinä saisi "ryhtiä" yksinkertaisesta liesituulettimesta lieden yläpuolella
+ Saarrekke toimisi hyvin ruoan esivalmisteluissa
- Onko sotkuinen, mikäli allas kerää astianpesukoneesta huolimatta tiskejä?

Villikortti: Jättisuuri saarreke, jossa sekä liesi että vesipiste. Kaikki seinänpuolella olevat toiminnot saarekkeeseen, niin että jää pelkkä saarreke ja tekniikkaseinä
SHARE:

40 comments

 1. Hyviä suunnitelmia. Mitenkäs olisi pieni apuvesipiste lieden viereen? Eihän siinä yleensä muuta kuin käsiä pestään ja huuhdellaan ruokatarpeita. Isompi allas sitten olisi astianpesukoneen lähellä. Ei tarvitsisi turvautua villiin korttiin, mutta jos haluaisi saarekkeeseen lisätilaa, voisi tietty vähän leventää.

  Jos liesi ja vesipiste ovat eri puolilla, on aina mahdollisuus pienelle (tai jopa suurelle) tapaturmalle. Riippuen tietysti montako kokkia ja/tai jaloissa juoksevaa lasta tai lemmikkiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loistavia huomioita Vili! Tuo saarekkeen vesipiste on ehdottomasti harkinnassa. Saarekkeen suurentaminen olisi todellakin hyvä juttu, mutta nyt alkaa olla jo kaikki sentit aikalailailla käytetty.

   Delete
 2. Mielestäni tuo A vaihtoehto on käytännollisin. Itselläni on myös saarekkeessa liesi ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen. Ihana kun ei tarvitse ruokaa tehdessä tuijotella seiniä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa kuulla käyttökokemuksia. Tuota seiniintuojottelua haluamme myös välttää, mikäli mahdollista :)

   Delete
 3. Itsekin keittiösuunnitelmaa parastaa aikaa tehdessä huomioin (olettaen että tekniikkaseinä on täynnä korkeita kaappeja) ettei vaihtoehto A:ssa jää paljoa pöytätilaa esim. leipomiselle. Jos apk:n siirtäisi samalla seinällä oven viereiseen kulmaan ja vesipisteen viereen, jäisi runsas työskentelytila vasemmalle reunalle. Muutoin A-variantti on mielestäni ehdottomasti paras vaihtoehto! Itse hieman vierastan saarekkeessa muuta kuin liettä, näyttää hassulta, kun keskeltä nousee hana, mutta tämä on makukysymys. Toisaalta jos saarekkeessa on hana mutta ei yläkaappeja, ei tiskikaapille ei ole paikkaa ja apk ei ole tuolloin vieressä tai ainakaan siitä ei saa korotettua (mikä on mielestäni tämän päivän arjen pieni luxus ja välttämättömyyskin) mikä on sekä vesijohtojen vetojen, että käytännön kannalta paras vaihtoehto!
  B-vaihtoehdossa saarekkeessa olisi ruhtinaallinen työskentelytila mutta tuleeko tuolloin toisesta seinämästä tunkkanen ja ahdas jos siinä on kaikki rinta rinnan? Tämmöisiä ajatuksia vain...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ajatuksistasi. Tuossa oli niin monta huomionarvoista asiaa, että tähän täytyy pureutua oikein kunnolla!

   Delete
 4. Mulle tuli mieleen, että jos uunin siirtäisi pykälän verran ovelle päin, sen käyttö ei tukkisi keittiöön kulkua. Nyt uunin luulun ollessa auki taikka jonkun kytäten uunin edessä sinne tuijottaen, tukkii hän kulun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo kulku tuosta tekniikkaseinän vierestä on kodinhoitohuoneeseen. Tuolla käytävällä on leveyttä 120 cm, joten uunin luukun ollessa auki tuosta pitäisi pystyä pujahtamaan ohi :)

   Delete
 5. ehdottomasti kannatan vaihtoehtoa A, se on kuin suoraan meidän keittiö :)
  koskaan en ole kaivannut vesipistettä lieden viereen, sehän on kuitenkin selän takana.

  saarekkeesta tekisin vähän syvemmän jos toisella puolella on tarkoitus istua, liesituuletin kun vie siitä oman siivun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Arvostamme kovasti näitä käyttökokemuksia tämän mallisesta keittiöstä, kiitos ja kumarrus kommentistasi :)

   Tuo saareke ei oikein mahdu enää kasvamaan olohuoneeseen päin, mutta tähän olemme suunnitelleet hieman toisenlaisen ratkaisun. Tästä tarkemmin lisää, kun piirustukset ovat valmiit..

   Delete
 6. A on käytännöllisin, selkeimmät työtilat. En lähtisi tuon kokoiseen saarekkeeseen lisäämään vesipistettä. Lieden vierellä tarvitaan tilaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on hyvä huomio. Lieden vierellä tulee esivalmisteltua ruokaa kaikkein eniten!

   Delete
 7. Myös minä äänestän A vaihtoehtoa, mutta niin että siinä tosiaan olisi apuvesipiste. Jos vaikka haluaa huuhdella salaattia ja tehdä sitä "kasvot yleisöön" (eikä seinään) niin se olisi helppoa.

  Nyt kun kerran saatte melkein mitä vaan niin kannattaakin hioa :)

  Tiskikaappiin sen verran että sehän ei ole nykyään enää niin tarpeellinen kun on asianpesukone. Meillä se ole koskaan ollut siinä käytössä mihin se on suunniteltu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo vesipiste saarekkeessa on kyllä ajattelemisen arvoinen asia. Varsinkin nyt, kun se olisi siihen mahdollista sijoittaa :)

   Delete
 8. Minulta ääni vaihtoehto B:lle, koska: ainakin itselläni suurin osa ruoanlaitosta koostuu muusta kuin itse liedellä hämmentämisestä. Pilkkomiset ja muut valmistelut on mukava tehdä olohuoneeseen päin katsoen tilavalla saarekkeella, ja on helppo käydä liedellä välillä hämmentämässä kattilaa koska se on selän takana. Lisäksi nyt puolentoista vuoden käytön jälkeen on saareke osoittautunut seurustelupaikaksi; liesi tai allas veisi tasolta paljon tilaa ja vieraiden istuessa saarekkeen ääressä saisi pelätä roiskuvaa rasvaa ynnä muuta.
  Jättäisin myös sitä jalkatilaa istujia varten saarekkeeseen.

  Toki meillä kokkaillaan paljon, meillä käy usein ruokavieraita ja meillä on myös lapsia, joten saareke on ns. keittiön sydän jossa ainoaksi toiminnoksi riittää integroitu pistorasia yleiskonetta/vatkainta ym. varten. Usein illanistujaisten aikana saadaan huomata, ettei kukaan istu olohuoneen puolella vaan koko porukka notkuu keittiössä lasien ja lautasten kanssa. :) Minä leivon myös paljon ja siihen tarkoitukseen iso saareke pelkkää puhdasta työtasoa on ollut oikea taivaan lahja.

  Käy kurkkaamassa jos ehdit omaa pohdintaani keittiömme toimivuudesta: http://hajottamolla.blogspot.fi/2013/02/viela-kerran-keittiosta.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Heidi näistä ajatuksista. Meillä aikalailla samanlaiset ajatukset ja toimet keittiössä ;)

   Delete
 9. Kyllä minä liputan vaihtoehtoa B ja juurikin siksi että silloin saarekkeesta muodostuisi varmasti sellainen kodin sydän, jonka äärellä on mukava oleskella. Jos siinä liesi, niin ei minusta ehkä toimi niinkään seurustelupaikkana juurikin tuon "rasvan roiskumisen" vuoksi. Saarekkeeseen muodostuisi myös tosi paljon yhtenäistä pöytätilaaa, jossa olisi mukava tehdä esivalmisteluja ja leipoa. Uuni on minustakin vähän hassussa paikassa koska tukkii luukun auki ollessa kulun. Eihän luukku tietysti kauaa kerrallaan auki ole, mutta siltikin. Mutta valitsette minkä vaan vaihtoehdon niin toimii varmasti, nämä nyt oli vaan tällaisia "hyvin kriittisellä silmällä katsottuja pikku juttuja", kun niitä pyysitte :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavia kriittisiä pieniä huomioita, kiitos :) Tuo saarekkeen käyttötarkoitus tosiaan muuttuu huomattavasti sen mukaan, mitä "toimintoja" siihen haluaa sijoittaa.

   Delete
 10. Täältä kannatetaan villin kortin käyttöönottoa. Mielestäni on kätevää kun kaikki oleelliset toiminnot sijaitsevat samassa pisteessä, lieden sekä vesipisteen olisi hyvä sijaita vierekkäin. Ainakin itselläni kokkkailun vauhti on välillä kova ja siinä hellan vieressä olisi hyvä olla vettä saatavilla. Upottaisin samaan saarekkeeseen myös astianpesukoneen, tämä mahdollistaisi yhtenäisen tekniikkaseinän. Pystyykö tuota saarekkeen kokoa mitenkään suurentamaan. Katselin että jo leveyttä kasvattaisi 40cm:ä niin tilaa saarekkeen vsemmalle puolelle jäisi 80cm, onko tämä riittävä? Saarekkeen toiselle puolella tilaa näyttäisi sitten kuitenkin olevan. Meille on tulossa tämänkaltainen ratkaisu, kovana kokkaajana suunnitelu lähti isosta saarekkeesta jossa sijaitsee allas, liesi, apk sekä sopivasti työtasoa. Tekniikkaseinään kätketään aamupalakaappi, tänne voidaan piilottaa kahvinkeittimet sekä muut usein käytössä olevat härpäkkeet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo teidän keittiö kuuluustaa aikalailla meidän unelmakeittiöltä! Tuossa suunnitelmassa alkaa meillä sentit olla aikalailla käytetty. Saareketta voisi kasvattaa, mutta tämä tarkoittaisi hieman pienempää ruokapöytää (nyt suunnitelmissa 240 cm pöytä). Tuo vesipiste saarekkeessa nousee esiiin monesta kommentista. Sitä pitää ihan tosissaan harkita :)

   Delete
 11. Kyllä keittiön pähkäily kannattaa! Villi kortti saa täältä äänen. Jos vaan on mahdollisuutta kasvattaa saareke suureksi tekisin sen. Salaatteja tehdessä ja vihanneksia pilkkoessa kuitenkin tarvitsee mielestäni hanaa ja allasta ainakin yhtä paljon kuin liedellä kokatessa. Altaan ja lieden vieressä on kuitenki hyvä olla tasoa tarpeeksi.

  Meillä keittiössä on suuri "saareke", jossa on mukava kokkailla katsellessa olohuoneen, ruokailutilan ja pihan touhuja moneen suuntaan. Emmä halunneet saarekkeesta varsinaisesti mitään seurustelupaikkaa/ aamupalapaikkaa, joten sitä ei otettu huomioon (eli jakkaroille ei ole jalkatilaa). Saareke on U:n mallinen. U:n "sakaroissa" on 70 cm tasoa/laatikkoa, U:n "alaosassa" on allaskaappi/hana, APK altaan vieressä (ei korotettuna, tämä ei vielä ainakaan harmita), liesi/laatikosto ja 60 cm taso/laatikosto. Noiden lisäksi saarekkeen takana seinää vasten on korkeita kaappeja jääkaappi/pakasti, kuiva-ainekaappi, mikro ja uuni sekä laskutasoa/laatikostoa leivinuunin luukun alla (leivinuunin luukku tulee siis suoraan seinästä). Koko keittiö ilman yläkaappeja. Hieman hankala selittää, kysele tarkentavia tietoja jos kiinnostaa. ;)

  PS. tiskikaappia en ole kaivannut. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keittiönne kuulustaa juuri sellaiselta sosiaaliselta "ruoanalaittopisteeltä", josta itsekin haaveilemme. Ja kiitos, kysyn varmasti, mikäli jotain tulee mieleen, keittiönne vaikuttaa sen verran kiinnostavalta :)

   Delete
 12. Meillä mietitään myös keittiötä ja minä olen kallistunut hyvin B suunnitelmaa vastaavaan tilajakoon. Haluan pyhittää saarekkeen työskentelylle yhdessä ja erikseen, tarjoilulle juhlissa, muutamalle baarijakkaralle päähän ym... Ainoastaan pistokkeet tulee saarekkeeseen ja muut toiminnot sijoitetaan sitten sivuille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tyhjä saareke on tosiaan oiva apupöytä. Heti, jos siihen sijoittaa ns. kiinteitä toimintoja, vie nää tilaa kaikelta muulta mahdolliselta (leipominen, tarjoilu, yhdessä "hengailu") Voihan valinnan vaikeus!

   Delete
 13. Hassua, että mietin juuri tänään okkaillessani, että olisiko sittenkin ollut kätevämpää, jos vesipiste olisi lieden vieressä. Meillä siis keittiö lähinnä vaihtoehtoanne A.. Se on parin kuukaukden kokemuksella ollut kyllä,varsin hyvä toimivuudelta, mutta usein kokatessa sitä kuitenkin hääräilee vesipisteellä, jonka jälkeen kääntyy lieden puolelle, jolloin vesi saattaa pirskahdella matkan varrella lattiallekin. Ei tokikaan paljoa, mutta kuitenkin. Toisaalta myös eri tasoilla olevat pisteet rikkovat työskentelytilaa. Mutta toisaalta, voihan eri hommia tehdäkin eri paikoissa...Uunin paikasta en olisi huolissani, se nyt tosiaan on niin hetken auki. Enkä oikeastaan siitäkään, että jos jääkaappi olisi kauempana vesipisteesta, välissä on kuitenkin vain muutama askel. Mä ainakin pyörin muutenkjn ympäriinsä keittiössä. Ehdottamana plussana pidän sitä, että kokatessa ei tarvitse tuijotella seiniä, vaan saa katsella kaunista kotiaan. 8) No joo, tietysti myös niitä ihmisiä ympärillä! Saatte varmasti hienon keittiön valitsittepa miten vain!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikalailla samanlaisia mietteitä pyörittelimme päässämme viikonloppuna. Jokainen ratkaisu on tavallaan ihan yhtä hyvä. Paljon riippuu kuitenkin juuri niistä omista tottumuksista ja mieltymyksistä.

   Delete
 14. Villi kortti! Jos vain teillä on sellaiseen mahdollisuus. Niin olisin tehnyt itsekin, jos arkkitehtuuri olisi voinut mennä käytännöllisyyden edelle: yksi seinä korkeita kalusteita, suureen saarekkeeseen kaikki muu. Todella sosiaalista yhdessäoloa! (Mutta me tarvitsimme toisenlaisen ratkaisun, jotta saimme olohuoneeseen seinänpätkän televisiolle.) Tämä tietenkin vain, jos saareke on aidosti riittävän suuri. Muussa tapauksessa vaihtoehto B saa ääneni. Tämän tyyppiseen päädyimme itse, sillä kärytämme melko paljon liedellä ruokaa ja pelkään (/tiedän), että saarekkeesta käryt leviävät ympäriinsä. Valitsitpa minä vain, hyvältä näyttää :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo käytännölisyys menee tosiaan useimmiten kaikkien villeimpien ratkaisujen edelle. Ja niinhän sen pitää ollakin. Arjen täytyy pyöriä ja aina se arki ei ole se kaikkein tyylikkäin ;) Tuo villikortti on edelleen kuitenkin varsin mahdollinen!

   Delete
 15. Ottakaa ehdottomasti vaihtoehto C, mutta laittakaa myös astianpesukone saarekkeeseen, jotta saatte kätevästi hanan alla huuhdellut astiat pesukoneeseen. Muutoin vettä tippuu jatkuvasti lattialle, jos apk on toisella puolen käytävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesipisteen ja pesukoneen läheisyys on erittäin huomionarvoinen asia, kiitos!

   Delete
 16. Ja vielä lisäys: pidentäisin saareketta yhdellä 598:lla vasemmalle päin, jolloin siitä tulisi käytännöllisempi (mikäli seinä ei ole liian lähellä jo sitten, seinää kun ei ole kuvaan piirretty).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haluaisimme kovasti pidentää saareketta, mutta silloin meidän täytyisi luopua suuresta ruokapöydästä, joka siis sijaitsee tuolla vasemmalla.. Valintoja, valintoja :)

   Delete
 17. Minä valitsisin näistä tuon vaihtoehto c:n, mutta niin, että astianpesukone olisi myös saarekkeessa. Jos sotkuisuus huolettaa, niin katsokaa, että altaasta tulee tarpeeksi iso ja syvä. Meillä altaaseen uppoaa pari kattilaa ja paljon muutakin tiskiä ihan huomaamattomiin jos tulee kiirettä. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähän c-vaihtoehtoon törmää varsinkin ulkomaisissa sisustuslehdissä. Vesipiste saarekkeessa tuntuu olevan kuitenkin useille suomalaisille jotenkin vieras.. Tämä on mielestäni kuitenkin erittäin mieleenkiintoinen vaihtoehto!

   Delete
 18. Meille on tulossa A:ta muistuttava keittiö, ja saarekkeessa on nimenomaan tarkoitus ruokailla ja hengailla aamuisin ja arkisin ja sitä on tarkoitus käyttää myös tarjoilutilana silloin, kun on vieraita. Saarekkeen mitat ovat 2100x1000 mm. Nyt aloin harmitella, että roiskuukohan rasva ja tomaattikastike (mieheni on tässä aika ekspertti ;)) sitten saarekkeen ympärillä istuvien päälle ja lasten piirustuksiin ja läksykirjoihin, joita he luultavasti väsäävät noilla paikkeilla. Ja tuleeko kuuman keitinveden kanssa vaaratilanteita, kun allas on selän takana?

  Astianpesukoneen ja altaan välitöntä läheisyyttä keskenään pidän ihan ehdottomana asiana, koska muuten astioista tippuu huuhteluvettä ympäriinsä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuo ovat ihan aiheellisia huolenaiheita. Varsinkin, jos kaikki tuo kuvailemasi toiminta on tarkoitus hoitaa saarekkeessa (toki monesti varmaan eri aikaan). Vaikeita päätöksiä :)

   Delete
 19. Minä päätyisin vaihtoehtoon A, ja ehkä juuri siksi että meillä on lähes vastaava ollut käytössä nyt 4 kk ja en löydä mitään moitittavaa. Meillä saarekkeen ja vesipisteen välinen etäisyys on noin 100 cm ja se on kyllä mielestäni minimi, tällöin kaksikin ihmistä mahtuu kulkemaan ohi toisistaan. Onko saarekkeeseen tulossa tasosta nouseva liesituuletin? Meillä on ja sekin on ollut hintansa väärti. Aamu ja arkiruokailit teemme saarekkeessa ja liesituuletin ei ole ollenkaan haitaksi. Itse epäilin moneen otteeseen onko keittiö toimiva tällaisena, mutta en ole löytänyt vielä mitään negatiivista - ja me laitamme ruokaa sekä leivomme paljon! /Maaret

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Maaret kommentistasi. Meillä tuo A-suunnitelma taitaa olla aikalailla identtinen teidän keittiönne kanssa. Tasosta nousevaa liesituuletinta myöten!

   Delete
 20. Hei mikä väli tuossa saarekkeen ja muiden kaappien välissä on?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saarekkeen ja muiden kaappien väli on 120 cm

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig