Tietoa mainostajalle ›

January 29, 2014

VINKKI: KYLPYHUONETUOTTEITA TUKKURILTA

Eräs suunnittelija manaili eräällä kurssilla suomalaisen rakentamisen jäyhyyttä kaikkiin "ei niin perus" -ratkaisuihin. Yksi hankalimmista aiheista tuntuu olevan kylpyhuoneiden laatoittaminen. Käsi ylös: kuinka monen kylppärin lattiasta löytyy 10 x 10 -laatta?

Tuossa koossa ei sinänsä ole mitään vikaa. Henkilökohtaisesti vain inhoan niin paljon noita saumoja (ja niihin kertyvää töhnää), että mitä saumattomampi lattia, sitä parempi tälle laiskiaiselle. Siispä kylpytiloja hahmotellessamme halusimme huomioida jo suunnitteluvaiheessa sen, ettei kaivoa sijoiteta keskelle kylpytiloja ja kaivoa ympäröidä muovisella ritilällä ja pikkulaatoilla.

Selviteltyämme järkeviä (ja edullisia) kaivoratkaisuja, törmäsimme yritykseen, joka toimittaa kylpyhuonetuotteita muun muassa hotelleihin. Saimme tilattua Nordsetin kautta seinäkiinnitteisten wc:den telineet ja painikkeet sekä lineaariset kaivot ja ritilät erittäin kohtuulliseen hintaan (vrt. Unidrain). Kaivot on nyt asennettu kylpytiloihin ja kaadot tehty yhtenäistä lattiapintaa silmällä pitäen.

Kokonaisuudesta puuttuu enää pytyt. Haussa olisi istuimet, jotka olisi mahdollisimman yksinkertaiset ja ennen kaikkea edulliset?

P.S. Tähän samaan syssyyn täytyy kiittää Jyväskylän K-Raudan kauppiasta kodinhoitohuoneemme Kuravexin toimittamisesta. Hyvä tarjous ja erittäin toimiva toimitus!

(Kuvat: Alcaplast)
SHARE:

12 comments

 1. pakko kommentoida, meillä kylppärissä ja saunassa 90*15 cm laatta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylläpäs kommenttisi ilahdutti mieltämme. Tuo 90 x 15 vaikuttaa erittäin komealta ja erikoiselta laatalta. Mielenkiintoinen ja varmasti upea lopputulos!

   Delete
 2. Ensinnäkin, mahtava blogi sulla. Mielenkiinnolla seuraan, sillä hyvin samanlaisilla suunnitelmilla mennään meidänkin projektin kanssa. Meilläkin myös siis Alcaplast harkinnassa, mutta tällä suunnalla (Turussa) on kuulemma ollut ongelmia saada hyväksyttyä noita rakennustarkastajalla, sillä ainakin lattiakaivoista puuttuu VTT:n hyväksynnät. Siellä päin ei kaiketi samaa ongelmaa ole tullut esille?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rakennamme kuntaan, jossa tulipalokin leviää täysin eri lakien mukaan, kuin muualla Suomessa. Joten arvatenkin kaikki rakentamiseen liittyvät säädökset ovat suorastaan naurettavan tiukat ;)

   Nuo tyyppihyväksynnät ja CE-merkinnät ovat kieltämättä aika kimurantti juttu. 1.7.2013 alkaen lähes kaikille rakentamiseen käytetyistä tuotteista tulee löytyä CE-merkintä (olemme keräilleet näitä tarralappuja kansioon joka ikisestä paketista, joka tontillemme on toimitettu). LVI-tuotteissa nuo kriteerit taitavat olla kaikista tiukimmat. Pakkaa sekoittaa se, tarvitseeko tuote olla erityisesti Suomessa tyyppihyvksytty (VTT) vai riittääkö eurooppalainen CE.

   Leimatuissa LVI-suunnitelmissamme on nuo Alcaplastit, toivottavasti menevät läpi myös lopputarkastuksessa!!!

   Delete
 3. Meilläkin on tässä nykyisessä talossa 10x10-laatat, mutta uuteen tulee jotain ihan muuta ja lattiakaivotkin aiotaan toteuttaa tuolla samalla mallilla kuin te.

  Hitsi, noi raksamääräykset on tosiaan kiristyneet entisestään ja varmaan jokainen lippulappu pitää kerätä talteen :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä alkaa olla jo yksi kirjahyllyllinen kaikenmaailman kansioita ja lippulappuja todistuksiksi ja tiedoksi ;)

   Delete
 4. Hei, saanko udella kuinka paljon halvemmat Alcaplastit oli verrattuna kilpailijaan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa toki udella! Tähän täytyy sanoa, että kuulimme jonkun onnekkaan löytäneen Unidrainit jostain rautakaupasta kampanjahintaan, eli edullisuus toki riippuu pitkälti siitä, mihin vertaa. Mutta noin keskimäärin laskeskelimme, että "säästimme" Alcaplasteilla useamman satalappusen. Olisikohan kolme kaivoa maksanut yhteensä noin 800 euroa.

   Delete
 5. Terve,
  meillä on myös Alcaplastin kaivot omakotitalossamme. Meille tuli täytenä yllätyksenä, ettei kaivoilla ole suomessaVTT:n sertifikaattia.

  Nordsetilta pyysimme sertifikaattia useaan otteesseen ja siellä vakuutlettiin, että kaikki paperit on kunnossa ja testit on tehty. Saimme heiltä yhden ainoan dokumentin, joka oli tehtaan sertifikaatti mikä kertoi, että tehdas on ISO 9001 sertifioitu kaivojen valmistamiseen. Eli ei mitään tekemistä suomlaisten hyväksyntöjen kanssa...

  Asioidessamme LVI-alan yrityksissä, jotka kyseisiä kaivoja myivät eivät edes tiennneet, että kaivoilla ei ole VTT:N sertifikaattia. Kun kerroimme asiasta liikkeille ainakin osa lopetti kyseisten tuotteiden myymisen. Liikkeet olivat siinä uskossa, että kaivoilla oli VTT:n sertifikaatti ja näin myös Nordset oli liikkeille vakuuttanut.

  Sen verran olen asiaa selvittänyt, että CE-merkintä pitää tuotteilla olla, mutta maakohtaiset rakennusmääräykset ja "hyvä rakennustapa" menevät CE-merkinnän edelle. Alcaplastin kaivot eivät ymmärtääkseni voi edes saada VTT:n sertifikaattia koska niitä ei voi asentaa siten, että vesi joka mahdollisesti kulkeutuu laatan ja vesieristyksen väliin valuisi lattiakaivon (vrt rakennekuvaa Alcaplast vs esim Unidrain). Tämä siis vastoin hyvää rakennustapaa.

  VTT on myös sertifioinut vesieristeet, jotka on testattu yhdessä kaivojen kanssa. Eli olisi suositeltavaa käyttää kaivojen kanssa testattua vesieristettä.

  Kyseisillä kaivoilla ei siis ole minkäänlaista sertifikaattia suomessa eli niiden käyttö on ns. omalla vastuulla. Meillä tuli lopputarkastuksen yhteydessä maininta asiakirjoihin, että kaivot eivät ole VTT:N hyväksymät ja sertifioidut suomessa käytettäviksi.

  Itse olisimme ainaki ostaneet kaivot, joilla on hyväksyntä suomessa, vaikka ne olisi maksaneet enemmän. Mikä mahtaa olla esim. vakuutusyhtiön kanta jos vesivahinkoja tulee. No näillä on nyt elettävä, mutta miettisin vielä kannattaako muutaman sadan euron takia ottaa riskiä ja käyttää kyseisiä kaivoja.

  Ps. palvelu jota Nordsetilta saimme kun reklamoimme asiasta oli ERITTÄIN ala-arvoista. Myös meidän projektin vastaavana mestarina toiminut henkilö oli yhteydessä Nordsetiin ja TÖRKEÄN käytöksen jälkeen hänelle lyötiin luuri korvaan!

  Tsemppi kuitenkin projektiin, vaikka ei tämä minun kirjoitus niin positiivinen ollutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentistasi! Me olemme saaneet Nordsetiltä erittäin hyvää palvelua eikä meille olla missään vaiheessa vakuuteltu, että tuotteet olisivat VTT:n hyväksymät. CE-hyväksyntä tuotteilla on ja ennen tilausta ja asennusta tarkistimme, että kohteessamme voi näitä kaivoja käyttää hyvää rakennustapaa noudattaen.

   Delete
 6. Mukava kuulla, että olette saaneet hyvää palvelua Nordsetilta.

  Hyvää rakennustapaa on kuitenkin hieman vaikea noudattaa jos kaivolla ei ole hyväksyntää, koska lattiakaivon osien ja vedeneristeen tulee olla tyyppikokein yhteensopiviksi todettuja. Lisäksi hyvä rakennustapa tarkoittaa, että noudatetaan rakennusaikana voimassa olevia RT-ohjekortteja, rakennusalan yleisiä latuvaatimuksia RYL-xxx, tai Suomen Rakennusinsinöörien Liiton julkaisemia suunnitteluohjeita. Alcaplastin kaivoilla ohjeiden noudattaminen ei valitettavasti ole mahdollista aiemmin mainitsemani kaivon rakenteen vuoksi.

  Itse en kuitenkaan näe tässä ongelmaa, koska lattialämmitys kuivattaa mahdollisen laatan ja vesieristeen väliin joutuneen veden. Tämän vuoksi pidämme lämpöä päällä myös kesäaikana lattiassa.

  Maailmalla näitä kaivoja on käytetty miljoonia, joten tuskin ongelmia tullee niin teillä tai meilläkään. Suomen määräykset kun on vaan todella paljon tiukemmat kuin muualla EU:ssa, saatikka sitten muualla maailmassa.

  Meillä muuten on myös Alcaplastin seinä WC. Siinä on kova muoviletku seinään tulevan osan sisällä (ainakin mallissa joka on meillä), joka piti vaihtaa toisen tyyppiseksi koska sellaista ei saa LVI-vastaavan henkilömme mukaan käyttää suomessa. Se ei maksanut kuin muutaman euron ja oli kuulemma helppo vaihtaa.

  Tsemppiä vielä projektin läpiviemiseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vielä selvennyksestä! Se, ettei tuotteella ole suomalaista tyyppihyväksyntää ei tarkoita välttämättä, että tuote ei ole mennyt VTT:n tarkastuksesta läpi. Rakennussäädökset tiukentuivat aikalailla 1.7.2013 ja rakennusvalvonta vaatii. että lähes kaikista rakentamiseen käytetyistä tuotteista löytyy hyväksynnät (suomalainen tyyppihyväksyntä tai CE). Useilla tuotteilla on ainoastaan yleiseurooppalainen CE-hyväksyntä, joka tosiaan ei aina kelpaa kansallisella tasolla. Mikäli rakennusvalvonta hyväksyy CE-merkityn tuotteen rakennuskohteeseen ei asiassa pitäisi olla muuta ongelmaa, kuin että tuotteet asennetaan oikein (tämä koskee ihan kaikkea rakentamista). Mikäli haluaa tuoda romaniasta peräkärryllisen kattotiiliä, joilla ei ole suomalaista tai yleiseurooppalaista hyväksyntää, voi kuluttaja myös itse teettaa testit VTT:llä. Tämä toki maksaa niin monta tuhatlappusta, että meillä jäisi kyllä vaiva maksamatta ;)

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig