Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

January 2, 2017

JÄRJESTELMÄLLISEMPI JA HAUSKEMPI ARKI | NÄIN SE TOIMII

Käsi ylös, ketkä ovat hommanneet tälle vuodelle perinteisen paperisen kalenterin? Itselle kalenteri oli pitkään jokavuotinen perinne. Kalenteria käytin ja täytin tunnollisesti ja se kulkikin jatkuvasti valtavassa käsilaukussa mukanani. Myöhemmin käsilaukku vaihtui juuri lompakon ja kännykän kokoiseksi ja sähköinen kalenteri korvasi paperisen. Kätevintä muutoksessa oli, että kalenterin sai kätevästi synkronoitua kaikkien laitteiden kanssa ja äänekkäät muistutukset piippasivat aina oikeaan aikaan. Huonona puolena sanottakoon, että ei ne tapahtumat ja tehtävät sieltä mihinkään katoa vaikka kuinka joku muistuttaisi. Jokainen asia täytyy kuitenkin itse hoitaa ja hoidettavien asioiden lista tuntuu jatkuvasti kasvavan kasvamistaan.

Rakastan tehdä erilaisia listoja. Viime syksynä otin käyttöön päivittäisin kolmen kohdan to-do-listan. Listaan merkitsin joka päivä kolme asiaa, jotka sinä päivänä täytyisi tehdä. Tästä oli se hyöty, että joka ilta oli tunne, että olen oikeasti saanut jotain aikaiseksi (tehnyt loppuun nuo kolme listaamaani asiaa) sen sijaan, että olisin epämääräisesti sählännyt erilaisten tehtävien parissa saamatta välttämättä mitään konkreettista aikaiseski. Todellisuudessa sitä sai tälläkin tavalla aikaiseksi yllättävän paljon, mutta jostain syystä päivän jälkeen jäi tunne, että tekemättömiä tehtäviä on liiaksi. Tehtävien paljous hallitsi minua enkä enää hallinnut tehtäviäni.

Maailmalla suurta suosiota saanut Bullet Journal pureutuu juuri tähän arjen haasteeseen. Bullet journalin hehkutetaan olevan kätevä ja luotettava tapa säilyttää tapaamisia, tehtäviä ja ajatuksia. Ennen kaikkea sen luvataan olevan armollinen. Bullet journal on eräänlainen itse tehty kalenteri, muistikirja ja päiväkirja samassa paketissa. Bullet viittaa lyhyisiin muistiinpanoihin, joita kalenteriin tehdään. Jos jokin tälle kuulle merkitty to-do jää jostain syystä tekemättä, siirretään se huoletta seuraavan kuun to-do-listalle. Tällöin tekemättä jääneet asiat eivät jää kummittelemaan pääkoppaan vaan ne pysyvät kalenterissa kätevästi tallessa. Niihin voi tarttua sopivalla hetkellä ja yliviivata tehdyt asiat tehdyksi. Päivittäiset tai viikkokohtaiset pakko-tehdä asiatkin tuntuvat helpommin hallittavilta, kun ne ovat selkeästi listattuna kunkin ajanjakson kohdalle. Lisäksi kalenteriin voi omien mieltymysten mukaan piirrellä sekä kirjata ylös mieleen putkahtavia ideoita. Tämä ainakin selkeyttää omalta osaltani sitä post-it-lappujen määrää, joita löytyy mitä kummallisemmista paikoista yleensä liian myöhään..

Seinäkalenteiri | Teemu Järvi Illustration
Harmaa vuosikalenteri | Studio Esinam
SHARE:

4 comments

 1. Täälläkin on ollut kuukauden verran käytössä Bullet Journal. Aloitin sen kovakantiseen kierremuistivihkoon, kun ei sillä hetkellä parempaa ollut. Mukana kantamisen suhteen pehmeäkantinen voisi olla tosin parempi, se olisi kevyempi. Olen myös haaveillut, että osaisin tehdä kaunista kaunotekstausta, netissä on niin paljon kuvia ihanista bujoista. Piirtää en osaa, mutta tuota tekstausta voisi jostain opetella. :) Kuinka kauan sä olet nyt testaillut bujoa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aloitin noiden bullet journal -tyyppisten listojen tekemisen viime syksynä. Nyt vuoden alussa aloin tekemään bujoa tuohon Esinamin kalenteriin, jossa on kätevästi vasemmalla puolella valmiiksi to-do-kohta :)

   Delete
 2. Rakastan kalentereita! Itselläni on ollut loppukesästä saakka käytössä bullet journal. Kirjoittelin bullet journalista myös taannoin esittelypostauksen blogiin. :) http://villivarpunen.blogspot.fi/2016/11/mika-on-bullet-journal-arki.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perinteistä kalenteria ei kyllä voita mikään! Ja Bullet Journal on kyllä niin koukuttavaa :)

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig