Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

September 10, 2017

TÄLLAINEN ON LAPSIPERHEEN UNELMAKOTI

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto teetti vuosikymmenen alussa Vetovoimainen esikaupunkiasuminen -kyselyn kaupunkilaisperheille. Kyselyyn vastanneiden perheiden asuntojen koko oli keskimäärin noin 97 neliötä ja he haluaisivat muuttaa mieluiten noin 120-neliöiseen omakoti- tai pientaloon. Kantakaupunki on selkeästi vetovoimainen asuinpaikka, mutta monelle perheelle, kuten myös meille, taloudellisesti epärealistinen, selvityksessä todettiin.

Isomman asunnon alettua siintää unelmissamme, suuntasimme katseemme eteläisen Helsingin järjettömän kalliista neliöhinnoista kymmenisen kilometriä ei niin vetovoimaiseen pohjoiseen. Talomme löytyy alueelta, joka vastaa pitkälti kyselystä ilmennyttä lapsiperheiden unelmien toivelistaa: omakotitalo, joka on toteutettu omalle tontille, asuinalueen miellyttävä arkkitehtuuri ja pientalovaltainen mittakaava, asunnon energiatehokkuus, virkistysalueet, -reitit ja ladut. Lisäksi kohtuullinen etäisyys kouluista ja päiväkodista, kattavat ja nopeat julkisen liikenteen yhteydet sekä lähikaupan, lähileikkipuiston ja lähiliikuntapaikkojen saavutettavuus.

Kun suunnittelimme taloamme, asuimme Etelä-Helsingissä 30 neliön yksiössä. Tuohon aikaan ruokakuntaamme kuului kaksi aikuista ja koira. Pari vuotta muutosta taloomme saapui vielä yksi karvanaama lisää. Kirjoitin tuolloin postauksen aiheesta "Lemmikit sisustuksessa"jossa sivusin myös eläintalouden arkea helpottavia toimintoja, joita otimme huomioon jo taloa suunnitellessamme. Viime keväänä kerroin teille "Salaisuuden" ja tästä vajaa kuukausi myöhemmin perheemme väkiluku kasvoi kauan ja hartaasti odotetulla minimiehellä.

Sain jokin aika sitten lukijalta toiveen, että kertoisin kuinka kotimme on toiminut nyt pikkuvauva-arjessa. Kysymys on palannut mieleeni lähes joka päivä ja olen huomannut miettiväni päivittäin vauvan kanssa puuhaillessa, onko ajatuksella "vauvasta vaariin" suunnittelemamme talo oikeasti lapsiperheelle sopiva.  

Eteen voi tulla tilanteita, jotka yllättävät. Tästä syystä on melkeinpä mahdotonta suunnitella taloa, joka huomioisi koko ihmisen elinkaaren. Talomme on suunniteltu alakerran osalta esteettömäksi (pohjapiirustus AK). Mikäli kaava olisi mahdollistanut, olisimme ehdottomasti rakentaneet talon yhteen kerrokseen. Vaikka vauva ei vielä kävelekään, tiedän jo etukäteen, että lapset ja portaat eivät ole se maailman paras yhdistelmä (pohjapiirustus YK).

Myös toiveet, tarpeet ja maut muuttuvat. Vaikka edelleen haaveilen kerrostalokodista kantakaupungissa, satavuotiaasta puutalokaunokaisesta sekä mustasta hirsitalosta saaressa, uudesta kivitalosta lähiössä ei loihdita näistä yhtäkään. Tilojen muunneltavuus mahdollistaa kuitenkin sen, että muuttoleikkien sijaan voidaan talossa tehdä suht helposti muuttumisleikkejä. Ensimmäinen näistä oli lastenhuoneen rajaaminen seinällä. Tämä tila lohkaistiin alakerran tv-huoneesta. Uskon tämän olevan hyvä tilaratkaisu, kun lapsi vähän tuosta vielä kasvaa. Lelut ja leikit ovat näppärästi tuvan yhteydessä siellä, missä muukin perhe, mutta kuitenkin omassa tilassa. 

Vauva-arjessa näppärimmät kodintilaratkaisut ovat ala- ja yläkerran kodinhoitohuoneet. Erillistä hoitotasoa emme ole tarvinneet vaan molempien tilojen syvät tasot toimimat myös hoitopöytinä. Vauvan tarvikkeet lakanoista vaippoihin ja pyyhkeistä vaatteisiin ovat käden ulottuvilla liukuovikaapeissa. Myös pyykkirumba sujuu suhteellisen vaivatta, kun pesukoneet ja kaapit ovat samassa tilassa.

Voisi sanoa, että kotimme vastaa aika lailla Vetovoimainen esikaupunkiasuminen -kyselyn tuloksia lapsiperheiden unelmakodista. Jopa vastaajien toivoma kotinurkilta löytyvä tori ilmestyi vihannes- ja marjakojun muodossa lähialepamme pihalle viime kesänä. Sinne oli oikeastaan aika mukava tehdä aamuisin pieni kävelylenkki vaunujen kanssa ja ostaa samalla rasiallinen tuoreita mansikoita iltapäiväherkuksi.
SHARE:

No comments

Post a Comment

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig