Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

October 17, 2017

KUINKA TEHDÄ ITSENSÄ NÄKYVÄKSI


Kuinka tehdä itsensä näkyväksi on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä If vahinkovakuutuksen ja Suomen Blogimedian kanssa. 

Kun radiossa kajahti soimaan 80-luvulla Mari Laurilan heleällä lapsen äänellä ”Aja hiljaa isi”, alkoi tämä tyttö vollottamaan kurkkusuorana. Vaikka tuota laulua ei radiossa enää soiteta, palautuu laulun sanat edelleen mieleeni tasaisin väliajoin saaden aikaiseksi vuolaan kyynelvirran. Kiitos tästä kuuluu myös äidilleni, joka tasaisin väliajoin muistaa minua asiasta kiusoitella.

Toinen asia, josta äiti jaksaa joka vuosi edelleen muistuttaa, on heijastimen käyttö. Joka syksy saan myös yhden uuden heijastimen: 36 ikävuoteen mennessä niitä on kertynyt jo aikamoinen määrä. Joka syksyisellä uudella heijastimella on minulle erittäin suuri merkitys niin symbolisesti kuin ihan käytännöllisestikin. Heijastimet tuppaavat katoamaan. Ne jäävät johonkin kiinni tai putoilevat muuten vain ennen aikojaan. Tuolloin on hyvä, että lipaston laatikossa on heti uusi tilalle. Ja onhan se jotenkin todellä hellyyttävää, että äitini toimesta takkini hihaan ilmestyy kuin varkain uusi killutin. Useimmiten vielä itse tehty.
Jos olen muutenkin aina ollut melkoisen herkkä, oman lapsen myötä sitä on entisestään herkistynyt. Herkkyyteen on sekoittunut myös aimo annos pelkoa. Osa pelosta on ihan järkevää ja osa täysin järjetöntä. Niin kuin se ensimmäinen kerta, kun olin oma pieni lapsi kyydissä auton ratissa ja minun teki mieli laitaa kaikki mahdolliset hätävilkut päälle ja huutaa ikkunasta kurkkusuorana: ”varokaa: minulla on kyydissä jotain maailman arvokkainta”. Nykyään pystyn autoilemaan lapsi kyydissä vähemmän hysteerisenä, mutta ei se vähennä sitä pelkoa, että mitä jos joku osuu. Pimeällä ajaessa sitä taas pelkää, että mitä jos itse osuu.

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. Vaikka jalankulkijan on lain mukaan pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta, lain velvoituksesta huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta (lähde: Liikenneturva).

Heijastin on tärkeä vaihtaa joka syksy uuteen. Muistan, miten jännittävää oli pienenä tehdä taskulampputesti heijastimille. Testissä taskulampun valo kohdistettiin silmien korkeudelta parin metrin päähän sijoitettuun heijastimeen pimeässä tilassa. Eron vanhan ja uuden heijastimen välillä erotti selvästi. Vanhan naarmuisen heijastimen teho oli mitätön verrattuna uuteen kiiltävään heijastimeen, joka suorastaan välkkyi pimeässä. Uskoisin, että sama testi on vielä nykyäänkin ihan käypä tapa tarkistaa heijastimien kunto.
Viime vuonna If vahinkovakuutus teki mielestäni erittäin vaikuttavan heijastimien käyttöä positiivisesti kannustavan kampanjan yhdessä muotisuunnittelijoiden kanssa. Lopputuloksena oli huikeita heijastavia asusteita, jotka taatusti ovat katu-uskottavia. Minusta on erityisen hienoa, että vakuutusyhtiö ei vaan myy vakuutuksia, vaan toimii erittäin aktiivisesti myös turvallisuuden edistäjänä. Tänä vuonna If vahinkovastuun kampanja on nimeltään Elämänlanka. Sanomattakin selvää, että vollotin jälleen kuin pikkutyttö, kun tavasin lankarullan nimeä. Jotenkin tuo kosketti jostain todella syvältä. Elämänlanka-kampanjassa kannustetaan heijastimen käytön lisäksi myös itse tarttumaan puikkoihin ja neulomaan itsensä näkyväksi.
Minä olen todella huono neulomaan ja vielä huonompi tuomaan itseäni näkyväksi, mutta päätin karistella tomut vanhojen käsityötaitojeni yltä ja tartuin taas pitkästä aikaa virkkuukoukkuun. Tuloksena oli kynsikkäät, jotka ovat karusta ulkonäöstään huolimatta todella kätevät ulkoillessa vauvan vaunujen ja koirien kanssa. Kynsikkäiden päihin virkkasin If turvakaupasta saatavalla valoa heijastavalla langalla heijastinnauhat. Koirat saivat talutushihnoihin valoa heijastavat tuubit. Pimeässä hyvin erottuva lemmikki auttaa myös ulkoiluttajaansa näkymään. Samanlaiset tuubit toimivat myös hyvin lastenvaunujen sekä polkupyörän rungossa.
Vauvalle virkkasin vaunulelun sekä vaunujen kuomuun heijastavat pallot. Koska vauvan elämänlanka oli moneen otteeseen hiuskarvan varassa, ennen kuin pääsimme viimein kotiin, virkkasin pienen mustekalan heijastavien pallojen ja nallen kaveriksi. Samankaltaisia mustekaloja meille kertyi sairaalareissuilta loppujen lopuksi kolme kappaletta. Mustekalan turvalonkeroiden tarkoitus on estää vauvaa sairaalassa repimästä elintärkeitä lääke- ja monitoripiuhoja irti. Tämä vaunuissa oleva mustekala muistuttakoon ihmisiä näin flunssakautena, että osa vauvoista voi olla erityisen herkkiä alhaisen vastustuskyvyn takia. Siksi toivottavaa olisi, että vauvoihin, joiden vaunuissa mustekala on, ei koskettaisi ilman erityisen hyvää käsihygieniaa.

Heijastavalla langalla virkatut tuotteet ja itsetehdyt heijastimet eivät korvaa CE-hyväksyttyjä, virallisia heijastimia. Erilaiset heijastimet eivät kuitenkaan ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Siksi haastan myös sinut tekemään itsesi ja rakkaasi näkyviksi. Ohjeet suunnittelemiini heijastaviin tuotteisiin tulossa lauantaina.
SHARE:

6 comments

 1. Ihana, tärkeä postaus! Herkkyys on hyväksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämmin kiitos ❤️ Ja niinhän se on: herkkyydessä on niin paljon hyvää ja kaunista, kunhan muistaa aina olla liikaa kuormittamatta itseään ☺️

   Delete
 2. On kyllä osuva langan nimi <3 Ihania juttuja olet tehnyt. Turvallisia vaunu/koiralenkkeily hetkiä sinne :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Langan nimi on tosiaan todella osuva ja tunteita ja ajatuksia herättävä! Turvallista syksyä myös sinulle ❤️

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig