Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

January 10, 2018

KODIN KUNTOKUURI – NÄIN KARISTAT TURHAT KILOT


Tammikuussa lehdet täyttyvät mitä erilaisemmista laihdutusvinkeistä. Useimmiten nämä jutut jäävät ainakin itseltäni lukematta. Samat dieetit toistuvat vuodesta toiseen ja viimeistään kuun puolessa välissä on kuntosalikortti jäänyt pyörimään laukun pohjalle ja samat vanhat elämäntavat jatkuneet kuin aina ennenkin. Yksi juttu on kuitenkin jäänyt lähtemättömästi mieleen. Luin joskus jo edes menneestä Divaani-lehdestä artikkelin, jossa karistettiin kodin kiloja. Kodin kilojen karistamiseksi lehteen oli laadittu ohjeet, jotka perustuvat suosittuihin dieetteihin. Olisiko näistä dieetistä, joku jolla sinä saisit karistettua kaikki turhat kilot?

Tavaranvartijat

Tavaranvartijat perustuu pistejärjestelmään. Pistejärjestelmä sopii vaihtelunhaluisille: luopumalla yhdestä tavarasta voi ostaa toisen. Kuukauden aikana saa käyttää tietyn määrän pisteitä. Pisteitä menee vain vähän käytön myötä nopeasti katoavasta tavarasta, kuten servieteistä tai kynttilöistä. Kohtuullisesti pisteitä kuluu tärkeistä huonekaluhankinnoista ja eniten pisteitä taas kuluttaa kaikki heräteostokset, joilla on taipumusta jäädä lojumaan pöydille tai kaapin perälle. Tavaranvartijat sopii erityisesti kaikille heräteostoksia tekeville ja järjestystä kaipaaville, joilla on vaikeuksia hallita arjen tavarakaaosta.

5:2-menetelmä

Tämä kaaoksenhallintamenetelmä koostuu jaksoista, joissa paastotaan ja sitten eletään täysin normaalisti. Paaston aikana pelkkä tavarasta pidättäytyminen ei riitä, vaan tuona aikana myös vanhoista tavaroista olisi tarkoitus päästä eroon kuskaamalla kaiken tarpeettoman kierrätykseen ja kirpputoreille. Kokeile esimerkiksi viisi viikkoa paastoa ja kaksi viikkoa tavallista elämää. Jos tavara ei syystä tai toisesta vähenny tiukenna sekä paasto, että shoppailujaksoja. Pitkällä aikavälillä tuloksia syntyy varmasti. Kaaoksenhallintamenetelmä sopii erityisesti heille, joiden koti on suhteellisen hyvässä järjestyksessä. Paastojaksojen aikana on hyvä järjestää ja pohtia rauhassa tulevia hankintoja. Jonkin ajan kuluttua huomaat, että koti on järjestynyt vähän kuin itsekseen ja kaikki turhat heräteostokset ovat jääneet hankkimatta.

Karttaminen ja VHH (vähähuonekaluinen huoneisto)

Karttajat karttavat turhan tavaran ostamista. Ideana on välttää kokonaan erityisen nopeita, hetkellistä nautintoa antavia heräteostoksia ja panostaa laadukkaisiin, kestäviin ja pitkään iloa tuottaviin hankintoihin. Karttamisen alkuun pääsee poistamalla muutaman säilytyskalusteen: kun tavaroille ei ole tilaa, myös hamstraaminen vähenee. Moni huomaa alkuvaikeuksien jälkeen, että karttaminen on yllättävän helppoa ja osa jääkin menetelmään suorastaan koukkuun: arki on helpompaa, kun ei ole liikaa tavaraa. Liiallisuuksiin ei kuitenkaan pidä mennä: tarkoitus on karttaa vain turhaa tavaraa eikä koko elämää. Tavaran intohimoisen keräämisen sijaan keskittymisen voi kääntää esimerkiksi erilaisista elämyksistä, kuten elokuvista, musiikista tai matkustelusta nauttimiseen.

Paleo-lifestyle

Tämä elämäntapa perustuu esi-isiemme elämäntapaan: materiaalit ovat luonnonmukaisia ja mahdollisimman lähellä tuotettua. Huonekalut ovat puuta ja tekstiilit villaa ja pellavaa. Myös kaikki pintamateriaalit ovat mahdollisimman ekologisia. Pitkälle prosessoituja ja tehotuotettuja tuotteita vähentämällä myös kaikenlainen krääsä jää kuin huomaamatta vähemmälle. Paleo-kuurin voi aloittaa, vaikka kodista löytyisikin muun laisia tavaroita ja huonekaluja. Huomio kiinnitetäänkin mahdollisiin uusiin hankintoihin, joiden tulee tukea uutta elämäntapaa. Tämä menetelmä sopiikin erityisesti eettistä ja ekologista elämäntapaa arvostavalle ja täydellistä elämänmuutosta etsivälle.

Milanolainen dieetti

Dieetin tarkoituksena on nauttia hyvästä elämästä ja kaikesta kauniista. Perusajatuksena on ostaa vähän, mutta laadukasta. Menetelmä on saanut nimensä Milanon kansainvälisten huonekalumessujen Salone del Mobile mukaan. Italialainen design on maailmankuulua, mutta yhtä hyvin voi nauttia vaikkapa suomalaisesta tai tanskalaisesta designista. Dieetin aikana voi periaatteessa ostaa mitä tahansa, mihin on varaa. Tämä dieetti sopii kuitenkin vain hyvin säästäväiselle tai kohtuullisen hyvin tienaavalle, joka uskoo hyvään designiin ja haluaa satsata siihen.
SHARE:

8 comments

 1. Hei! Yritin tutkailla teidän mikrosementtilattian sävyä, nyt kun itsellä vaihtui toimittaja lattian suhteen. Huomasin että joissain postauksissa puhutaan Plata-sävystä ja toisessa Titaniosta. Onko teillä kaksi eri sävyä, siis saunassa Plata ja olohuoneessa Titanio? SBL:llä näyttää olevan sivuillaan tuo Plata ja Topcimentillä (jonka tuotteita tekijämme käyttää) ulkomaisilla sivuillaan löytyy tuo Titanio. Kiitos jo etukäteen, jos ennätät vastata! Suvi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, päärakennuksessa meillä tosiaan on Designbetonin Titanio ja saunarakennuksessa SBL:n sävy Plata :)

   Delete
 2. Hyvä viesti, kiinnostava blogi ja upeita sisustusratkaisuja.

  Marja
  banaaninkuorella.wordpress.com (järjestelmä herjaa kirjautumistunnuksiani)

  ReplyDelete
 3. Hauska ja ajankohtainen aihe! :D en tiedä mikä noista dieteistä on itsellä parhaillaan päällä, mutta sekä kirppispöytä, että nettikirppikset ovat saaneet tuta tämän karsimisinnostukseni, joka taas joulun jälkeen iski oikein olan takaa..Ehkä se on tuo VHH :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin olen pitkin alkuvuotta kerännyt kaapeista erinäistä tavaraa kirppispinoihin! Nyt pitäisi vielä saada into niiden myymiseen :D

   Delete
 4. Hahaa tää oli hauska! :D Vaikka löydän itsessäni paleoarvoja ja milanolaishenkistä kituuttamista, taidan pohjimmiltani olla karttaja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hah! Ihanaa itsetutkiskelua :D Karttajaksi pohjimmiltani iloittaudun minäkin.

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig