Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

June 20, 2018

YHDISTIMME HAAVEET TALOSTA JA MÖKISTÄ

Kaupallinen yhteistyö: Fortum

Neljä vuotta omakotitalossa ja edelleen on pitkä lista asioita, jotka pitäisi tehdä ennen kuin talo on valmis: tämä ei ollut todellakaan mikään avaimet käteen projekti. Usein naureskelemme, että sitten kun vihdoin ja viimein saamme talon valmiiksi, onkin jo remontin aika.

Talomme sijaitsee alueella, jossa on käytössä uuden kaavan rinnalla niin sanottu vanha kaava. Vanha kaava mahdollisti erillisen 50 neliön rakennuksen rakentamisen pihapiiriin. Erikoisinta kaavassa oli se, että vaikka talon ulkonäkö väritystä ja katon kaltevuutta myöten oli tarkkaan määritelty, erillisrakennukselle ei ollut mitään muita rajoitteita, kuin neliöt. Olemme aina haaveilleet mustasta mökistä saaristossa ja viimein saimme toteuttaa tämän haaveen. Tosin ilman sitä saaristoa. Musta mökki meni onneksi heittämällä rakennusvalvonnasta läpi, mutta mitenköhän olisi käynyt, jos olisimme haaveilleet esimerkiksi Muumitalosta?
Kahdeksan metrin päässä päärakennuksestamme sijaitseva saunatupa on jäänyt päärakennusta viimeistellessä kaikista vähimmälle huomiolle. Itse asiassa oli aika lähellä, että saunarakennus olisi jäänyt kokonaan toteuttamatta. Tingimme päärakennuksen suhteen kustannuksia niin paljon kuin ikinä oli mahdollista ja saimme saunarakennuksen rungon kokonaisurakointiin. Sisätyöt jäivät tämän jälkeen kokonaan meille. Tänä kesänä saunarakennus pitäisi ainakin maalata vielä kertaalleen. Tai piti jo itse asiassa viime kesänä. Tai oikeastaan sitä edellisenä.

Saunamme suunnittelu on mallia ”älkää tehkö niin kuin me teemme, vaan niin kuin me sanomme”. Ei siinä, ettemmekö itse olisi erittäin tyytyväisiä saunaamme, mutta ratkaisumme eivät ehkä ole ihan niitä tyypillisimpiä. Idean saunamme toteutukseen saimme Avanto Arkkitehtien Kyly -saunasta. Nykytrendin mukaisesti saunassamme on myös koko seinän kokoinen lasitus. Tämä ei missään nimessä ole se kaikista energiatehokkain ratkaisu. Tätä enemmän energiatehokkuudessa kannattaa kuitenkin käyttää huomiota kiukaan valintaan sekä löylyjen lämpötilaan. 

Valitsimme kiukaaksi tehokkaan Harvian Cilindro -pilarikiukaan, jonka 120 kiloa kiviä lämpenee meille juuri sopivaan lämpötilaan vajaassa tunnissa. Tämän jälkeen kiuas menee pois päältä, mutta lämpö säilyy kivissä niin pitkään, että ehdimme saunoa halutessamme parikin tuntia suht samoilla lämmöillä. Saunassamme on myös puukiuasvaraus. Aluksi lämmitimme saunan aina 80-asteiseksi, mutta kokeiltuamme 60-asteen löylylämpötilaa totesimme sen huomattavasti miellyttävämmäksi. Mitä alhaisempi lämpötila, sitä pienempi kulutus. Omat mieltymykset vaikuttavat hyvin paljon siihen, mikä tuntuu sopivalta lämpötilalta. Yleensä suositeltava lämpötila on siinä 70-80 välillä.
Silloin, kun asuimme kaupungissa, mökkiä kaipasi välillä kovastikin. Kävelyt Kaivopuistossa ja Eiranrannassa eivät ihan korvanneet tätä. Pihan saunarakennuksen voidaan sanoa vapauttaneen meidät lopullisesti kaikenlaisesta mökkikuumeilusta. Ainakin tällä hetkellä tuntuu, että omakotitalossa riittää niin paljon tekemistä, ettei tähän todellakaan enää kaivata mökkiä riesaksi. 

On ollut helpottavaa haudata mökkihaaveet. Eihän meillä todellisuudessa olisi mökkiin edes minkäänlaisia resursseja. Näihin aikoihin sellainen hassu pieni mökkikuumeilu nousee kuitenkin selkeästi pintaan. Onhan juhannus mökkeilyn kaikista kuuminta sesonkiaikaa siitäkin huolimatta paistaako, vai sataako taivaan täydeltä lunta (sellainenkin juhannus on tullut vietettyä). Viime juhannukset olemme viettäneet ihan kotona. Näin myös tänä vuonna. Juhannusperinteisiin meillä kuuluu hyvä ruoka (tietenkin grillattuna) sekä juhannussauna. Tänä juhannuksena ajattelimme myös viettää ihan ensimmäisen yön mökissämme omalla kotipihalla.

Lue Alexa Dagmarin kokemuksia sähköpyöräilystä sekä vinkit sähkönkulutukseen arjessa.

LUE MYÖS: MIHIN KIINNITTÄISIMME KOTIMME SUUNNITTELUSSA NYT ENEMMÄN HUOMIOTA

Katso kaikki sauna-aiheiset jutut täältä.
SHARE:

2 comments

 1. AnonymousJune 20, 2018

  Hei,
  Olen jo pitkään kummastellut, että miksi blogisi kuvitus on kovin salamyhkäistä? Postauksessasi kerrot pihassa olevasta saunamökistä, mutta kovasti lukijana tahtoisin nähdä kuvat tästä saunamökistä, en niinkään taidekuvia saunavihdasta, seinästä jne. Haluat varmasti jakaa ideoita lukijoille, mutta nämä salamyhkäiset taidekuvat eivät ideoita anna, ellei saunavihdan tekoon olla menossa...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei, lämmin kiitos kommentista ja oikein hyvä huomio! Pohdin pitkään juttua kuvatessani kuvaanko saunan jälleen kerran sisältä. Halusin kuitenkin inspiroida uusilla, juhannukseen sopivilla kuvilla ja lisäsin tekstin joukkoon linkit (paksummat tekstit) kaikkiin vanhoihin saunakuviin ja teksteihin, joita olen blogissa julkaissut. Kaikki saunaan liittyvät aiheet löytyvät myös koottuna http://mustaovi.blogspot.com/search/label/SAUNA

   Delete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig