Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

July 10, 2018

TÄYDELLISEN (KASVIS)HAMPURILAISEN KAAVA

En ole syönyt lihaa yli kahteenkymmeneen vuoteen. Tästä syystä ilahduin kovasti, kun markkinoille tuli mitä erilaisempia korvaavia tuotteita. Ensimmäinen nyhtökaurakokemukseni oli kuitenkin karvas pettymys. Siinä nyhtökauralla ryyditettyä salaattia pureskellessani muistin, miksi en välitä lihasta: lihan koostumus suussa on mielestäni jotain todella vastenmielistä. Jostain syystä nyhtökaura sai aikaan saman kuvotuksen tunteen. Tai ehkä positiivisemmin aseteltuna; niin hyvin oli onnistuttu toteuttamaan lihan korvaava tuote, että ihmiselle, joka ei pidä lihasta, tuote sai aikaan suorastaan inhon reaktion. Tuon ensi kokemuksen jälkeen en ole nyhtökauraan koskekenut. 

Vähän sama on käynyt kohdallani kaikille vege-eineksille. Tavallaan ymmärrän keskustelun, miksi ihmeessä pitäisi saada lihalta maistuvia tuotteita, jos ei syö lihaa. Toisaalta taas sitten en ymmärrä. Suurin osa tuntemistani kasvissyöjistä ja vegaaneista kyllä pitävät lihasta, mutta kieltäytyvät syömästä eläinperäisiä tuotteita puhtaasti ideologisista syistä. Sitten on minun kaltaisiani, jotka eivät vaan yksinkertaisesti pidä lihasta.

Lämpimät kesäkuun illat ja uusi grilli ovat ajaneet miehen grillailemaan melkein joka päivä. Vaikka ruokamakumme menee muuten melko yksiin, grilliruoissa se ei kohtaa: mies haluaa pihvejä ja minä halloumia. Mieheni rakastaa hampurilaisia. Yleensä ne löytyvät ruokalistaltamme, mikäli en ole kotona. 
Miehen mukaan täydellisen hampurilaisen kaava on yksinkertainen: hyvät sämpylät, itse tehty pihvi rotukarjan jauhelihasta (jauhelihan sekaan pelkästään suolaa ja pippuria), sekä juusto ja tomaatti. Mausteeksi ketsuppia ja sinappia.

Täydellisen kasvishampurilaisen kaava on haasteellisempi: oleellista osaa, kunnon pihviä on vaikea korvata. Portobello-sieni sopii kasvishampurilaisen väliin (pihviksi) mainiosti, mutta mikäli haluaisin kokata hampurilaisen, joka maistuu myös miehelle, ei tuo sieni tulee kysymykseenkään. Hyvää kasvishampurilaista suunnitellessani päätin ottaa riskin ja testata ensimmäistä kertaa nyhtöhernepihvejä. Hampurilaista syödessään, mies ei huomannut mitään eroa jauhelihapihviin. Minä huomasin, mutta tällä kertaa lihan korvaavan tuotteen koostumus oli oikeasti hyvä: sopivan kiinteä olematta kuitenkaan millään lailla sitkas.

Tämän kesän maalaustalkooruoka tuli burgeriasiaa pähkäillessä selväksi: nyhtöherneburgerit, jogurttikastikkeella, marinoidulla punasipulilla sekä tujauksella Sriracha-kastiketta maistuvat varmasti niin seka- kuin kasvissyöjille.

NE OIKEAT (JA PARHAAT) BURGERISÄMPYLÄT

100 g voita
3 munaa
15 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 dl jauhoja
1 keltuainen voiteluun

  1. Ota voi huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa.

  2. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lämmitä munaseosta mikrossa tai vesihauteessa sen verran, että se on kädenlämpöistä. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri ja suola. Vaivaa sekaan jauhot muutamassa erässä. Lisää huoneenlämpöinen voi ruokalusikallinen kerrallaan ja jatka vaivaamista 10 minuuttia koneella tai 15 minuuttia käsin.

  3. Muotoile sämpylästä 8 sämpylää. Nosta sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja levitä päälle liina. Anna kohota noin tunti.

  4. Voitele kohonneet sämpylät keltuaisella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 10-12 minuuttia 180 asteessa.

KASVIHAMPURILAISET (4:lle)

4 briossia
4 nyhtöhernepihviä (Familia Verde)
4 paksua viipaletta halloumijuustoa
Srisarcha-kastiketta
Marinoitua punasipulia
Jogurttikastiketta
(Romaine-salaattia)

Marinoitu punasipuli

1 punasipuli
2 tl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
½ tl sokeria
ripaus suolaa

Jogurttikastike

2 dl maustamatonta jogurttia 
1 valkosipulin kynsi
100 g kurkkua raastettuna
2 tl hunajaa
suolaa 
mustapippuria


  1. Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi ja sekoita kulhossa renkaiden joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, suola ja sokeri. Anna tekeytyä hetki.

  2. Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja jätä maustumaan. 

  3. Grillaa nyhtöhernepihvit molemmin puolin. Grillaa myös halloumiviipaleet kauniin kullanruskeiksi. Pidä hetki briosseja leikattu puoli alaspäin pannulla tai parillalla. 

  4. Kokoa briossisämpylöiden väliin, halloumia, punasipulia, jogurtti- ja Srisarcha-kastiketta sekä salaattia. Tarjoile heti!

LUE MYÖS: IDEOITA TERASSIN SISUSTUKSEEN

SHARE:

6 comments

  1. Oi miten herkullinen hamppari. Kiitos reseptistä, tätä testataan varmasti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä oli kyllä kesän lemppari!

      Delete
  2. AnonymousJuly 10, 2018

    Meillä mies on kasvissyöjä, itse olen kasvisruokia painottava sekasyöjä. Olemme molemmat tykänneet Quorn hampurilaispihveistä hampurilaisen välissä. En ole lainkaan kaivannut jauhelihapihviä hampurilaisiini, kun löysimme Quornin hampurilaispihvit. Niissä on mielestäni hyvä koostumus eikä mitään tympeää sivumakua, joka useimmissa lihan korviketuotteissa häiritsee. Oletteko testanneet Quornin hampurilaispihvejä? Vai ovatko ne mielestäsi koostumukseltaan liian lihan kaltaisia?
    Täytyykin kokeilla noita nyhtöhernepihvejä, kiitos vinkistä!

    Sanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Quornia ei ole tullut kokeiltua. Täytyykin tarttua siihen seuraavan kerran kaupassa. Lämmin kiitos vinkistä!

      Delete
  3. Ah, miten herkullisen näköinen :))

    ReplyDelete

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig