Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

December 6, 2018

EMME OLE OIKEIN MISTÄÄN KOTOISIN


Suomalaiset eroavat geeniperimältään niin paljon muista eurooppalaisista, että heidät pitää luokitella omaksi väestökseen, summataan Itä-Suomen yliopiston tutkimustiedotteessa. Jos suomalaiset eivät ole perimältään eurooppalaisia, niin keitä me sitten olemme? Geeniperimämme eroaa muista siksi, että Suomi on historiassaan ollut osittain muusta maailmasta eristäytynyt alue (Suomi ei ole isolaatti kokonaisuudessaan). Samanlaisia isolaattiväestöjä ovat myös grönlantilaiset, islantilaiset ja sardinialaiset.

Muinaisen DNA:n tutkiminen on ollut todella vaikeaa, mutta siitä tutkijat ovat yhtä mieltä, että Suomea on asutettu monessa eri vaiheessa. Väkeä on tullut ja mennyt eri suunnista ja eri suuntiin.  Miehiä on saapunut varsinkin idästä ja puolisoita on haettu hyvinkin kaukaa. Tietyllä tavalla olemme vähän joka puolelta, mutta emme oikeastaan mistään kotoisin.


Minusta olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tämä eräänlainen juurettomuus on vaikuttanut meidän kansallisidentiteettiimme. Suomalaisista tulee nopeasti mieleen sisäänpäinkääntyneisyys ja vakavuus. Ehkäpä jopa töykeys. Ulkomaisilta kysyttäessä Suomesta nousee päällimmäisenä mieleen lumi ja kylmyys. Mikään näistä ei ole yhtään sen enempää totta kuin taruakaan.

Jos meiltä suomalaisilta kysytään, mitä suomalaisuus on, vastaus on mitä todennäköisemmin, ettei mitään sen kummempaa. Harvoin kuulee suomalaisen kehuvan toista suomalaista. Kaikista nolointa on törmätä toiseen suomalaiseen ulkomailla.


Itsensä vähättely ja häpeä on opittu jo hyvin nuorena. Tätä perintöä jaetaan sukupolvelta toiselle. Vaikka tapahtuisi jotain todella kivuliasta, meillä on tapana sanoa, että kaikki on ihan hyvin ja kyllä tässä pärjäillään. Ihan yksinkin. Samaan aikaan suomalaiset ovat aikamoista valittajakansaa, joka ei oikein viitsi huomioida toisiaan ihan tavallisissa arkisissa kohtaamisissa.

Meidän geeniperimään on koodattu myös vahvasti suomalaisuuteen liitetty sisu, joka on sitkeää ja hellittämätöntä tahdonvoimaa. Käsitteeksi sisu muodostui viimeistään talvisodan aikana.


Mitä tahansa määreitä suomalaisuuteen liitetäänkin, on se asia, josta jokainen meistä on myös ylpeä. Suomessa on yksi maailman parhaista terveydenhuolloista ja olemme ihan huippuja koulutuksessa. Suomalaisuus voi merkitä yhdelle isänmaallisuutta ja toiselle rauhaa. Kolmannelle se ei merkitse mitään sen kummempaa. Sitä nyt on vaan suomalainen, kun asuu Suomessa. Silti heti kun jotain erityistä tapahtuu, kansalaisuutemme tulee vyörymällä esiin ja täyttää torit. Juuri sillä hetkellä olemme yksi ja yhtenäinen kansa, joka juhlii sydän pakahtumaisillaan iloa, onnea ja ylpeyttä siitä, keitä me oikein olemme.

Kiitos 101-vuotias Suomi. Tänään nautimme juhlan kunniaksi blinipannukakkua ja nostamme maljan sille, että olet meille maailman paras paikka asua!

P.S. Blinipannukakun resepti tulossa blogiin viikonloppuna.

JOULUKALENTERI 2017

LUUKKU 1: Toisen turhake on toisen lahja
LUUKKU 2: Joulukakku ja koristeluohjeet
LUUKKU 3: Kodin luottokoneet
LUUKKU 4: Juuston paras ystävä – Jouluinen tomaattihillo-resepti
LUUKKU 5: Edullinen joulukka kauniissa purkissa
LUUKKU 6: Resepti: joulun paras glögi
LUUKKU 7: Itse tehty sitruunainen hunajakuorinta
LUUKKU 8: Perinneresepti – Maukas ja mehevä rommikakku
LUUKKU 9: Helppo ja hyvä saaristolaisleipä
LUUKKU 10: Moderni himmeli messinkiputkesta
LUUKKU 11: Piparikranssi – Joulun kaunein ruokalahja
LUUKKU 12: Mitä lahjaksi - joululahjavinkit perheelle ja läheisille
LUUKKU 13: Ei niin perinteinen riisipuuro
LUUKKU 14: Voiko itsetehdyt joulukortit ostaa valmiina?
LUUKKU 15: Suussa sulavat juustokeksit
LUUKKU 16: Vaihtoehto perinteiselle jäälyhdylle
LUUKKU 17: Joulun 2017 lahjavinkit ja arvonta
LUUKKU 18: Pienen huopakorin askarteluohjeet
LUUKKU 19: Ensimmäinen joulu
LUUKKU 20: Joulukukkien hoito-ohjeet
LUUKKU 21: Lastenkirjauutuuksia ja arvonta
LUUKKU 22: Vaihtoehto perinteiselle joulukuuselle
LUUKKU 23: Kaunis joulukattaus ja arvonta
LUUKKU 24: Joulukoti 2017
SHARE:

No comments

Post a Comment

| Kiitos kun jätit viestin!
| Tack för din kommentar!
| Thanks for your comments!

Blogger Template Created by pipdig